Interview met Michael Blackburn - Bass Strait in een Laser

  • Author: Yan T.
    Date: vr, 18/03/2005 - 11:23

Raar mannen die Aussies, Michael Blackburn (olympisch medalist) zeilde op 9 maart van Stanley (in Tasmanië) naar Tidal River nabij Wilson’s Promontory, (Victoria) in een Lasertje.
Afstand: 115 mijl (207km)
Tijd: 13:01 uur
Gemiddelde snelheid: 8,6 kn
Top Speed: 19,7 kn
Wind: West/Zuid West, 10-20 kn
Zeegang: Zuid West, 1,5 - 2,5 meter.

Waarom heb je het gedaan?
Vanwege de uitdaging. In een groep Laser zeilers waren we aan’t discussiëren hoe het zou zijn om van een grote golf te surfen met een Laser voor een film. We besloten dat de film een einde nodig had zoals de oversteek van Bass Strait. De DVD zal binnenkort wel verkrijgbaar zijn.
Ook zou ik graag in grote boten gaan zeilen. Door Bass Strait over te steken in een Laser zouden de mensen kunnen gaan denken dat ik ook gek genoeg ben om rond de wereld te gaan zeilen.

Wat was het ergste moment?
Een paar uur voor zonsopgang. Ik was van start gegaan om 3.30u zonder maan of sterrenlicht. Het was pikke donker en ik kon echt niks zien. Er was voldoende wind om te zeilen met 8-9kn maar toch vulde ik de kuip een paar keer met water.

Finishen niet meegerekend, wat was je beste moment?
Ik kwam onverwacht voorbij een immens boorplatform, het was gewoon té gek. De mensen wuifden me toe.

Heb je van iets afgezien?
Mijn handen waren geïrriteerd en gewoon op. Het deed al gewoon pijn om aan een touw te trekken. Ik was verbaasd hoe weinig fysische problemen ik had. M’n rug was een beetje stijf en mijn armen waren een beetje moe maar niet te overdreven.

Had je enige problemen met je boot?
Voordat ik startte had ik de zaken waarvan ik dacht dat ze konden breken verstevigd en er is niets kapot gegaan. Op het einde waren er een paar krakende geluidjes aan de mast, dat was alles.

Heb je speciale zeebeesten gezien?
Ik heb nen hoop vogels gezien, albatrossen, kleinere meeuwen en scholen vis. En ineens een 3m grote zonnevis of een kleine walvis. Hij was zo dicht dat als ik mijn arm uitstak ik hem kon aanraken.

Ben je zeeziek geworden?
Nee. Ik ben alleen nog maar zeeziek geworden als het echt ruig aan de wind was en ik niet aan het sturen was. En dit was allemaal voor de wind.

Wat gebruik je tegen de zeeziekte?
In grote boten is sturen voldoende om elk gevoel betreffende zeeziekte weg te nemen. Veel mensen voelen zich ook beter na het afstaan van de vorige maaltijd.

Meer foto's en video op: www.sailfitter.com/basshome.html

foto: © West Ashton

Interview door Kathy McKenzie, Editor BoatingOZ.com.au, vertaling Yan Trouwen

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: