Soloklasse wint Hiswa Bokaal 2005 onder barre omstandigheden

AMSTERDAM - Zondag 27 februari 2005, de winter in Nederland loopt op zijn einde maar doet nog een krampachtige poging iets van zijn tanden te laten zien. Een snijdend koude noordoosten wind jaagt sneeuwbuien over het land en het kwik komt niet boven nul uit. Toch verschijnen er 14 boten aan de start van de Hiswa Bokaal 2005. Ze zijn bij voorbaat kansloos. Gerard Post, de Beer van de Braaassemermeer, doet mee. Gerard is al ruim een maand aan het trainen en dus wel wat gewend. Kou en ijs deren hem niet. In de eerste race blijkt de kou voornamelijk het geheugen van de meeste deelnemers te beïnvloeden want velen varen een verkeerde baan. Zo niet Gerard, hij heeft goed opgelet bij de briefing en pakt zijn voordeel: ruimschoots eerste. In de tweede race is het veld al wat uitgedund. In het eerste kruisrak gaat Gerard door het veld als door een pakje boter en komt puur op karakter en kracht gelijk met de O-jol en de Finn bij de bovenboei aan, vlak achter de 5.5 In het ruime rak gaat het een beetje mis want handschoenen, schoot en neerhaler zijn bevroren. Toch een keurig derde plek en genoeg om de Hiswa Bokaal 2005 door de voorzitter van het Watersportverbond Jan van Gelderen overhandigd te krijgen. Gezien de ongunstige rating van de Solo bij deze flinke wind een werkelijk fantastische prestatie. Uiteraard is onder dit soort omstandigheden elke deelnemer een held, maar vanaf nu gaat Gerard door het leven als de IJsbeer van de Nieuwe Meer. Bijgevoegd aan foto waar voorzitter van het Watersportverbond Jan van Gelderen de bokaal overhandigt aan Gerard Post. Op de achtergrond kijkt initiator Jan Willem van Wezenbeek tevreden toe. Meer informatie en foto's zijn te vinden op www.soloklasse.nl.

De Hiswa Bokaal wordt jaarlijks op de zondag vóór de opening van de HISWA door Watersportvereniging De Koenen, samen met het Watersportverbond en de HISWA, georganiseerd op het Nieuwe Meer bij Amsterdam. Het is een wedstrijd tússen klassen met veel enthousiaste deelnemers. Per klasse verschijnt één boot aan de start, die dan uiteraard door een prominent zeiler uit die klasse gestuurd wordt. In 1983 werd de eerste HISWA Bokaal verzeild. In het begin van de jaren 90 is de Bokaal even weggeweest om in 2000 weer op de wedstrijdkalender te verschijnen. Door het enthousiasme en organiserend vermogen van WV De Koenen is de Bokaal een geliefde evenement geworden. Meer informatie over WV De Koenen is te vinden op www.wvdekoenen.nl

De Solo is een moderne éénmans wedstrijdzeilbootboot met een klassieke uitstraling die momenteel een opmerkelijk revival beleefd. Zo heeft de Nederlandse Soloklasse Organisatie in 2004 op het Gardameer in Italië een Nations Cup georganiseerd met 60 deelnemers uit Nederland, Engeland, Schotland, Ierland, Switserland en Kenia. Door de stevige wind ideale omstandigheden voor Gerard Post maar helaas moest hij door materiaalpech genoegen nemen met een 12e plaats overall. Meer informatie over dit evenement en de Solo is te vinden op www.soloklasse.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: