UIT DE KUIP<br> Noord Oost 6 geeft een echt wintergevoel in de IJspegel wedstrijd

SCHEVENINGEN - De MOJO’s begonnen met training op zaterdag met rustig maar koud weer. Uitstekend weer om op de vlakke golfslag boothandelingen uit het North boek te oefenen. In de middag waren er af en toe wat vlaagjes met uitschieters naar 22 knopen. Spinnaker oefeningen, gijpen, bakboord ton ronden zat er goed in. Alles was klaar voor zondag.

Zondagochtend belde Jaap onze voordekker op om te vertellen dat hij met zoutwater de gladheid op ons dek aan het verminderen was. De eerste sneeuwbui had ik al op de A12 te pakken. Eindelijk gingen wij nu onze eerste echte winterwedstrijd meemaken.

Deze zondag hadden wij voor de laatste keer de eer om Gerd-Jan Poortman als coach aan boord te mogen hebben. Hij vertrekt in de komende tijd naar Portugal om zich te kwalificeren voor de ABNAMRO 2 rond de wereld. Het was een voorrecht om een van Nederlands beste professionele zeilers als coach aan boord te mogen hebben.

Na de MOJO voorbespreking met goede adviezen snel het water op om met de voltallige bemanning nog wat te oefenen.In de tweede kom calibreren wij de meters om eens kijken of wij ook met richtlijn snelheden volgens de tabel kunnen gaan varen. Alles is nu klaar voor 2 fantastische IJspegelwedstrijden.

Buiten de pieren werden wij welkom geheten door een dikke winter windkracht NO 5 met uitschieters naar windkracht NO 6. Grote donkere wolken waaien vanuit het land om het echte wintergevoel eer aan te doen. Tijdens het oefenen verloren wij de pin van onze neerhouder. Ruim 50 minuten voor de start lijkt de eerste wedstrijd voor de MOJO verloren. Terug in de haven zijn wij gestopt bij de Aqua store. Helaas was deze winkel nog niet open . Samen met Gerd-Jan in looppas naar Vrolijk leverde ook niet het gewenste resultaat op. Rob Kriegsman kreeg het idee van de dag. Hij kocht bij een schipper van een van de vissersboten een prachtmoer die paste. Haasje repje vaart de MOJO op weg naar de start. Veel schepen zagen wij op onze 2e heenweg terugkeren.

Als door een wonder konden wij nog net meedoen met de start van de eerste wedstrijd. Hierdoor lagen wij ver achter in het veld van deze woelige IJspegel race. Kou, harde wind en leuke golven zijn de juiste ingredienten voor een winter wedstrijd. Jaap van der Broek en Cor Huisman waren al snel behoorlijk nat gezouten en gepekeld op het voordek. Met Nickey Bak, Mark de Bruijn en Rob Kriegsman in de pit, Bas Heijckman grootzeiltrim, ondergetekende roer afgewisseld door Gerd-Jan trachtten wij onze achterstand in te lopen. Ondanks deze koude zoute douche af en toe gepaard gaand met wat sneew was de stemming op de MOJO niet stuk te krijgen.

De vechtlust, overwinningsdrang en enthousiasme van het team onder professionele leiding van Gerd-Jan Poortman zorgde ervoor dat wij toch nog laat de finish van de eerste wedstrijd haalden. Door de late finish en het gemis van veel boten in de IMS klasse waren wij niet zeker bij de 2e start. Ik startte te laat. De start moet ik meer oefenen. Ook merken wij keer op keer de klasse en de ervaring van de bemanning van de Stampede, De Happy en de Escxape. De teams van deze boten geven zeker ook niet op. In de 2e wedtsrijd controleerde Gerd-Jan voor ons de wedstrijd, zodat wij na de eerste bocht rond de boei de Happy onze schaduw liet zien. Bij het spinnakeren naar de downwind ton liepen wij vele bootlengtes uit op de Happy en de anderen. Helaas hadden wij problemen met onze genua 3 te hijsen . Hierdoor bleven wij te lang doorvaren. De Happy, Stampede en Escxape namen de binnenbocht. Hierdoor waren wij onze grote voorsprong weer kwijt. Graag wil ik Ton de Groot van de Stampede nog bedanken voor de aanwijzing dat onze genua 3 half overboord lag. Door zijn waarschuwing was Jaap nog in staat samen met Cor het voorzeil weer te zekeren. Na deze race weet ik nu ook dat wij nog een genua 4 nodig hebben.

Bij de nabespreking in de kuip heeft ieder het gevoel dat wij veel beter kunnen. Een nieuwe boot en een nieuwe team heeft zijn tijd nodig om top prestaties te kunnen leveren. Wij bespreken de race na. Wij hebben gelukkig allemaal weer leermomenten. Het belangrijkste blijft een enthousiast team met de wil om te winnen.

Door goede ondersteuning van de dames van Redbull zonder suiker wordt de sfeer weer beter. Jaap regelt een rondje zeilen met het dames promoteam van Redbull in de zomer. De Stampede, de Happy en de Escxape vallen verdiend in de prijzen. Bij de bitterballen en het bier krijgen wij tijdens de prijsuitreiking door de prijsuitreiker van de IJspegel een 4e plaats overall toegekend. De verassing, voldoening van deze positie geeft een waar MOJO feest. Dit resulteert in meer bier en het bekende visje bij de kraam als afsluiting.

Gisteravond zat ik te genieten van de uitslagen. Ik heb een voldaan warm gevoel als ik de schitterende foto’s bekijk. Als ik de MOJO (Ned 7222) voor het Kurhaus zie diep liggend in de golven gaat mijn Scheveningse hart weer open. Volgende keer hoort u meer van de MOJO’s

IJspegel Trophy

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: