Paaswind zoeken op de Noordzee, laatste IJspegels van seizoen 2004-2005

In Scheveningen is, rond negen uur zomertijd, het water in de haven spiegelglad en staat er op deze eerste Paasdag een heel licht briesje. Het zicht is redelijk. De Albatros is vervangen door de Estrella, die zonder boegschroef vijf keer moet steken om licht schuivend langs de meerpalen de pijp in te varen naar zee, waar de zon voorzichtig door de wolken gloort. De Noordzee rimpelt licht en twee mijl noord van de haven gaat het anker erin. De laatste IJspegels van dit seizoen kunnen beginnen. De bemanning van het startschip is wat dun. Kees van de Smooth laat het afweten. Zijn rug zit op slot. Wim de schutter is als altijd present en neemt het schietwerk en borden voor zijn rekening. Leo gaat weer fotograferen en Coby neemt allerlei dek taken op zich.Een handje bij van vriend Jack kunnen we goed gebruiken. Monique zit op de Braassem optimisten weg te starten en Kim, nog wat slaperig, gaat de tijdwaarneming en het dek doen. De rest is voor Peter en mij.

Twee windmeters aan lange stokken moeten zorgen voor een objectieve waarneming van de gemiddelde wind. Voorlopig staan ze op een gemiddelde van 6 knopen.

De boeienboot met Mario is al snel present en de bovenboei gaat erin op 100 graden met een afstand van 1,1 nm. Het is springtij vandaag en de stroom die in zuidelijke richting staat, zal tijdens de wedstrijd flink oplopen De stroom staat ook nog in de richting van de wind wat inhoudt dat er voor het berekenen van L, M of H van de gemiddelde windsterkte een knoopje afgetrokken zal worden.

De vlaggenstok met de startvlag gaat op het voordek van de Estrella, waardoor het contact met het dek, waar de procedure plaats vindt, moeizaam is. Marifoons brengen uitkomst en Kim is luid en duidelijk te verstaan als om 5 voor 11 het aftellen voor de eerste race gaat beginnen.

De Tango klasse (geel) gaat als eerste voor drie rondes weg. De Next ligt boven de lijn en de Bierkaai komt via stuurboordzijde van de Estrella boven de startlijn uit en laat zich evenals de Next door stroom en wind onder de lijn zakken. Tenslotte zijn Rosetta, Sunshine en Bierkaai als eersten weg.

De Uniform klasse (blauw) is dan aan de beurt. Een aantal boten heeft bovenstrooms gewacht en zij kunnen nu met een dip de start ingaan. Anderen komen via stuurboordzijde van de Estrella waardoor zij het wind-wegnemend effect van de Estrella omzeilen. Helaas zijn er ook die zich laten verrassen door de grootte van de Estrella en maar moeizaam van start komen. In ieder geval is Titaantje te vroeg en moet terug komen. Maxime is tenslotte de hekkensluiter bij de blauwe klasse die voor twee rondes van start zijn gegaan.

Bij de Viktor klasse ( oranje) heeft de Twister bij de pinend bovenstrooms gewacht en is ook als eerste en enige weg op het startschot dat om 11.10 uur gaat. Het is nog wel even wachten voordat de overige oranje deelnemers tegem de stroom in uit de luwte van het startschip gescharreld zijn.

Om 11.15 uur is het startschot voor de Romeo klasse (groen ). De Bolder komt via stuurboord van het startschip en dipt. De Groene Ruiter komt drie minuten na de start vanuit het niets boven de lijn en dipt, maar niet ver genoeg. Zij worden gecorrigeerd en daarna maken zij een correcte start.

Om 11.34 uur komt de Next komt als eerste bij de benedenboei. Vier minuten later gevolgd door de Bierkaai en Rosetta. Twintig seconden later volgt de Sunshine. Het spel is weer in volle gang. Smooth volgt en Spit Imgae komt pas om 11.50 uur rond. Zij verlaten daarna de wedstrijd.
Bij de Uniform klasse komt de Happy met de Escxape om 11.47 uur rond de boei. Gevolgd door de Vrijheid die toch een mooie inhaalrace vaart na een belabberde start. De Twister is in deze race heer en meester van de oranje klasse en is al om 11.51 uur als eerste om de ton.

De Next meldt zich voor de tweede keer bij de benedenboei in gezelschap van de Lucifer die het veld van de groenen aanvoert. De Maxime drijft af naar Scheveningen. Gelukkig wordt de spi dan gestreken en kan het kruisrak genomen worden. Rosetta blijft voor de Sunshine, maar de Sunshine zit haar dichter op de hielen dan bij de eerste ronding van boei 3. Ook de Gems doet pogingen om af te drijven naar het havenhoofd. Het voorzeil komt weer onder controle en zo kan de tocht naar de bovenboei weer worden voort gezet.

Om 12.13 finisht de Happy als eerste en doet daarmee een goede gooi naar de eerste plek in het klassement van deze race. De Escxape en Brainstorm, die voor het eerst dit seizoen mooi voorin ligt, volgen. De Orion in de oranje klasse moet dan nog voor de tweede keer naar boven. De Woodpecker van de groenen komt om 12.18 uur langs de benedenboei en gaat aan de tweede ronde beginnen. De Mojo vergeet boei drie en krijgt een dsq. Daarna finisht de Next. Een mooie overwinning met een voorsprong van 10 minuten op de nummer twee de Sunshine 4 die Rosetta toch achter zich heeft gekregen. De Moshulu, Bierkaai en Smooth volgen. Van de blauwe groep zien we de Cisne boei drie overzeilen en een geworstel met de spi om toch de boei gerond te krijgen.
Tien minuten na de Happy komt de Twister van de oranjegroep over de lijn. De Happy heeft 26 minuten nodig gehad voor het tweede rondje, de Twister 32 minuten. Bij de groene klasse is het wachten op de Woodpecker die rond 13.10 uur finisht, maar in zijn haast boei drie vergeet en een dsq krijgt.

Ondertussen zijn de blauwen om 13.00 uur weer van start gegaan. Bij de start liggen ze mooi verdeeld over de lijn, wint de Stampede en gaat als eerste weg. Bij de gelen gaan Rosetta, Bierkaai en Sunshine te vroeg. Ze komen terug. Om 13.10 uur gaat de oranje klasse van start.

Bij de groenen wordt er gewacht op de Woodpecker. Om 13 21 uur is hun start. Op het startschip wordt er wel met enige verbazing gereageerd als zij de Woodpecker, zonder dat zij enig teken geeft, naar de haven zien terugkeren. In ieder geval gaat de Rabobank zeer enthousiast van start maar moet worden terug gefloten. En zo is een ieder aan zijn laatste IJspegel race in dit seizoen begonnen. De wind loopt van een gemiddelde van 8.8 naar 8.0 knopen.

De Brainstorm heeft het vandaag helemaal te pakken en komt als eerste bij de benedenboei, gevolgd door Vrijheid en Happy. De Next voert het gele klassement weer aan. Rosetta volgt, met Moshulu. Daarna de Smooth en Bierkaai. De Sunshine heeft de aansluiting wat verloren en komt als zesde van de Tango groep om de boei. Zij varen over bakboord en jagen Titaantje en Beluga opzij die over stuurboord de boei naderen.

Bij oranje is het feest bij de Duitse studenten. Deze groep uit Aken weet als eerste van de oranje groep de boei te ronden, gevolgd door de Jutter en pas 5 minuten later zien we de Twister komen, die samen met de Xenia de boei rondt. De Gems manoeuvreert vandaag als een partyschip. Zij worden ingehaald door de Lucifer die 11 minuten later gestart is.

Bij de finish is de Next weer nummer 1 en weet zo in gezeilde en gecorrigeerde tijd te winnen. Rosetta wint in gezeilde tijd van de Sunshine, maar moet haar in gecorrigeerde tijd voor laten gaan.

Bij de Uniforms kan de Brainstorm zijn eerste positie net niet handhaven en wint de Vrijheid in gezeilde tijd. De winnaar wordt echter de Happy die een fantastische dag zeilen erop heeft zitten.

Er heerst grote vreugde aan boord van de Aquis Granus als zij als eerste over de lijn gaan van de oranje groep. Niet voor niets deze winter de lange weg van Aken naar Scheveningen afgelgd. De Xenia volgt als tweede, maar moet in gecorrigeerde tijd de Jutter en Twister voor laten gaan.

Ook bij de Lucifer wordt er gejuicht als zij de finishlijn passeren. Met twee eentjes deze dag sluiten zij de IJspegeltrophy mooi af.

Na het finishen van de Orion kan de Estrella weer anker op. In het clubhuis is het om 17.00 uur druk, vol, warm en rumoerig als Frans de prijsuitreiking gaat beginnen. Onze Kim is de kissmiss en staat haar mannetje. De definitieve winnaars van de Trophy zijn de Sunshine 4, Stampede, Twister en Gouden Ruiter.

Voor Peter en mij zit het er weer op. Misschien tot ziens op de Van Uden-Reco cup op 23-24 april, NSR met Pinksteren of NK Zeezeilen 9-10-11 september. Wij zijn daar in ieder geval weer om de wedstrijden te begeleiden.

IJspegel Trophy

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: