Goofies zeilrace op 5 maart met perfect zeilweer.

COLIJNSPLAAT - Met weersvoorspellingen, die sneeuw, ijzel, gladde wegen, mist en een mogelijk dichtgevroren haven beloofden hebben 43 schippers en hun bemanningen hun weg naar Colijnsplaat gevonden om op de Oosterschelde de maart editie van de Goofies zeilrace 2005 te varen.
Met de weersomstandigheden viel het allemaal nog best mee; lichte dooi, mooi zeilweer met zon en af en toe een sneeuwbui.
Wel moest iedereen eerst beginnen het sneeuwruimen aan boord. Een glad dek is levensgevaarlijk voor de bemanning bij een zeewatertemperatuur van 1
(een) graad!

Tijdens de briefing en uitleg over de te varen baan waarschuwde Hans Buytink nog eens extra voor de lage watertemperatuur en de noodzaak iedereen aan boord te houden.
Ook benadrukte hij nogmaals dat het de verantwoordelijkheid van de schipper is om te besluiten om te gaan varen. De schipper kent zijn schip en bemanning en kan als enige beoordelen of die in staat zijn onder de heersende omstandigheden veilig aan de wedstrijd deel te nemen.

Om zeker te zijn dat ook bij de voorspelde wisselende windsnelheden iedereen op tijd binnen zou zijn werden de schepen gestart voor een baan van 12.5 mijl voor de IMS klasse 9.5 mijl voor de ORC-CLUB klasse en 7.5 mijl voor de ongemeten schepen.

Bij de start van de Ongemeten boten deed zich een incident voor waarbij 3 boten tegen elkaar voeren. Twee boten probeerden bij de start beiden op de zelfde gunstige plaats op de startlijn te varen. Natuurkundigen kunnen u uitleggen dat 2 voorwerpen zich niet op het zelfde moment op de zelfde plaats kunnen bevinden. Omdat dat ook voor schepen geldt volgde er een aanvaring waarbij ook een 3e boot betrokken raakte. Gelukkig was er alleen materiele schade, maar de betrokken boten moesten de wedstrijd wel staken.
De verdere wedstrijd verliep zonder incidenten waarbij de sterk wisselende windrichting zorgde voor wisselingen in de leiding van de wedstrijd en een einduitslag met nogal grote onderlinge verschillen.

Als leuke bijzonderheid meldde de bemanning van een aantal boten dat ze tijdens de wedstrijd een groep van 2 tot 4 bruinvissen hebben ontmoet. Dat kan je gebeuren bij een wedstrijd op de Oosterschelde.

De top 3 uitslag:

IMS 1
1e Peter de Ridder uit Gorkum met de CHECKMATE III (BH 41)
2e XIPHO (IMX 45) met het Clubracer Zeilteam
3e Kees Kaan uit Zierikzee met de ROARK (GS 40)

IMS 2-4
1e Jan de Jager uit Wolphaartsdijk met de CHASSEUR (First 31.7) die ook de 1e plaats voor de First 31.7 klasse opeiste,2e werd Hans de Waal uit Bruinisse met de KOPJE KLEINER 3e werd Cees van Marle uit Nieuwerkerk met de Roxanne

ORC-CLUB
1e Schipper Axel Meijvis uit Kapelle (BEL)met de JOU-JOU, 2e werd Wim Huiszoon uit Middelburg met de SULA3e Schipper Luck Feremans uit Schilde (BEL) met zijn boot KOEKS GANG

ongemeten boten
1e de AVANTI met schipper Jaques van Diest uit Brasschaat (B) 2e PARBLUE van schipper Claeijs Junior uit Antwerpen & 3e de COCONUTRUN met schipper Barry Verstraeten uit Merksem

Op Zaterdag 2 april wordt de laatste Goofies wedstrijd van het seizoen
2004-2005 gehouden In verband met afsluiting in de jachtclub te Colijnsplaat. Deze afsluiting krijgt een extra feestelijk tintje omdat het met de afsluiting van het 20e seizoen een jubileum betreft.

Over de Goofie Races
De Goofies races worden al ruim 20 jaar in de winter gevaren op de Oosterschelde voor Colijnsplaat op iedere 1 zaterdag van de maanden oktober tot en met april.
De wedstrijden vinden hun oorsprong in een weddenschap tussen twee schippers die beide Goof heette en een zelfde type schip bezaten. Na een aanpassing aan een van de schepen spraken ze af om iedere maand tegen elkaar te gaan zeilen om uit te maken welk schip nu het snelste was. Andere schippers gingen mee varen en daaruit zijn de Goofies races ontstaan.

Uitslagen in detail:
IMS 1
IMS 2, 3 en 4

ORC-Club

Ongemeten

First 31.7

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: