HALF TON CLASSICS CUP 2005

  • Author: entityone
    Date: wo, 09/03/2005 - 11:17

Al 20 inschrijvingen: op weg naar een nieuw succes in Dinard.
Van zondag 28 augustus t.e.m. zaterdag 3 september vormt het Franse badplaatsje Dinard het decor voor de tweede Half Ton Classics Cup, hét tweejaarlijks weerkerende evenement voor de oude IOR- halftonners. De Yacht Club van Dinard, vooral bekend om haar gastvrijheid bij de aankomst van de befaamde RORC races zoals de Cowes-Dinard, valt de eer te beurt de zaken in goede banen te leiden.

Op dit moment lieten al 20 teams weten dat ze op de afspraak zullen zijn. Onder de hen vinden we, naast wat lokale teams en het grootste deel van de Franse top-halftonners, een groot aantal Ierse, Britse én natuurlijk ook Belgische teams terug, aangevoerd door GENERAL TAPIOCA en SKIPPY’S TON.
Toen de Half Ton Class Europe eind vorig jaar bekendmaakte dat de wedstrijden in Dinard zouden plaatsvinden, leek het erop dat de voorzitter van de YCD, de heer Gérard Fougeray, een grapje maakte toen hij zei méér dan 30 teams te verwachten. Wel, de tijd lijkt hem gelijk te geven want aan dit tempo zal dat aantal deelnemers binnenkort wel overschreden worden.

De wedstrijden zullen voornamelijk plaatsvinden voor de kust van Saint-Malo. Het wedstrijdprogramma omvat naast windward-leeward races ook enkele korte kustparcoursjes en de terugkeer van de lange offshore wedstrijd van 100 mijl. Alle boten kunnen aanmeren
aan een lange ponton dat voor de gelegenheid pal onder het clubhuis zal liggen.

De datum van het evenement valt samen met een periode van doodtij, wat niet alleen kleine getijverschillen en veel zwakkere stromingen inhoudt, maar wat ook de kans verkleint dat
bemanningen die niet vertrouwd zijn met de wateren van de Côte d’Emeraude, onzacht kennis maken met de rotsachtige bodem van die baai.

Meer informatie over het evenement vindt u op de website van de Half Ton Class Europe www.halftonclass-europe.net, waar de bezoeker eveneens terecht kan voor een databank van de nog actieve halftonners en een historisch overzicht van de uitslagen van alle gezeilde Half Ton Cups sinds de eerste editie in 1966 in La Rochelle.

Na de laatste Half Ton Cup in 1993 en het verdwijnen van de IOR, was het 10 jaar lang wachten tot een groep Belgische eigenaars het initiatief nam om de klasse weer leven in te blazen. 25 halftonners streden in augustus 2003 in Nieuwpoort om de nieuwe Half Ton
Classics Cup. Na verbeten strijd wisten de Belgen van GENERAL TAPIOCA de Cup in eigen land te houden, zij het met minieme voorsprong op de Franse SIBELIUS en de Ierse BLUE BERRET PI.

De Half Ton Classics Cup 2003 werd mee mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Ecover, fabrikant van ecologische schoonmaakmiddelen én sponsor van Mike Golding.

foto: Général Tapioca / TBS (BEL 7458 | Year: 1978)

www.halftonclass-europe.net en www.yacht-club-dinard.com

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: