Haagse Hogeschool start ontwerp en bouw 40 ft. wedstrijdjacht binnen Composail

De Haagse Hogeschool heeft, in nauwe samenwerking met het Technocentrum Haaglanden en Dutch Sailing Academy, het startschot gegeven voor Composail. Met CompoSail wordt invulling gegeven aan nieuw en aantrekkelijk technisch beroepsonderwijs binnen de regio Haaglanden: het ontwerpen en het bouwen van een 'state of the art' uiterst innovatief zeiljacht. Het project heeft alle uitdagende technische ingrediënten in zich en biedt een innovatieve werk- en leeromgeving voor composietentechnologie.

Kennis van composieten ontbreekt binnen het hbo en mbo. Technische Universiteiten zijn al jaren volop bezig met deze nieuwe materialen, met name binnen de ruimte- en luchtvaart faculteiten. Uit een vooronderzoek van de HHS is gebleken dat het bedrijfsleven zit te springen om vakbekwame technische mensen die ook kunnen werken met composieten, maar dat dergelijke studenten niet voorhanden zijn. Om een brug te slaan tussen de technische opleidingen en het bedrijfsleven is Composail van start gegaan. Composail dient over twee jaar een nieuw ‘onderwijsformat’ op te leveren, op basis van innovatief technisch beroepsonderwijs, samenwerking met het bedrijfsleven door middel van toepassing van nieuwe (composiet)technologieën en (composiet)materialen. Het ROC Mondriaan (mbo technisch beroepsonderwijs) deelt dezelfde visie en participeert in Composail.

Waarom Composail?
Waarom de focus op composietentechnologie en een zeilboot? Al vele jaren staat composieten-technologie bekend als hét product van de toekomst. Het is uitermate licht van gewicht en supersterk. Composietenmateriaal biedt vele mogelijkheden qua ontwerp en om mee te bouwen. Dit materiaal verdient alle aandacht op technische beroepsopleidingen. Een prettige bijkomstigheid is dat Den Haag beschikt over een heuse CompoValley in de vorm van Industrieterrein Ypenburg, waar vele gespecialiseerde bedrijven op het gebied van composietentechnologie gevestigd zijn. Deze bedrijven werken graag samen met onderwijsinstellingen om composieten de aandacht te geven die het verdient. De keuze om een zeilboot te ontwerpen en te bouwen is enerzijds gebaseerd op de wens om verschillende disciplines binnen verticale onderwijskolommen te laten werken aan velerlei (deel)projecten die nodig zijn voor de totstandkoming van het zeiljacht. Anderzijds is een zeilboot, en zeker een supersnelle, een prachtig product om media-aandacht te krijgen. Studenten die wedstrijden winnen of een recordpoging doen om bijvoorbeeld de Noordzee over te zeilen.

Samenwerken
Dit initiatief kenmerkt zich door studenten en bedrijven te laten samenwerken en het uitwisselen van kennis. hbo- en mbo studenten zullen niet alleen met elkaar overleggen en samenwerken, maar óók met topingenieurs van bedrijven. Het is voor studenten ook mogelijk om de ideeën (deelprojecten) van Composail te benutten om een eigen bedrijf te starten. Volop kansen en mogelijkheden.

Voor alle studenten
Hoewel Composail zich vooral richt op de technische opleidingen, is er volop gelegenheid voor studenten van andere afdelingen om deel te nemen aan projecten. Er zijn tal van commerciële, juridische en communicatieve projecten die moeten worden volbracht.

Kijk voor meer informatie op www.composail.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: