Zeescouts Antwerpen - Nieuw vaarseizoen plechtig geopend

  • Author: entityone
    Date: ma, 11/04/2005 - 11:13

Misschien een beetje vreemd om hier op Clubracer een artikel terug te vinden dat op het eerste gezicht weinig met wedstrijdzeilen te maken heeft. De honderden jongens en meisjes die je elke zondag op de Antwerpse zeescoutsbasis terugvindt, zijn echter stuk voor stuk potentiële watersporters, waarvan je er in de toekomst zeker exemplaren kan terugvinden op sommige wedstrijdzeiljachten. Voor zover dat nu al niet het geval is.

Gisteren werd op de Linkeroever, de Antwerpse thuishaven van de zeescouts, in aanwezigheid van minister van Leefmilieu Kris Peeters en een hele rits andere genodigden het nieuwe vaarseizoen plechtig geopend. Vanaf volgend weekend zal je ze weer geregeld tegenkomen op en rond de zandbanken van de Schelde: roeiend, zeilend of gewoon zalig dobberend.

In zijn toespraak legde de minister, evenals de directeur van de Zeevaartschool net ervoor, er de nadruk op dat nautisch geschoolde jonge mensen meer dan welkom zijn op de schepen van de Belgische vloot, in de technische diensten en de overheidsadministraties. Dat verzamelde jeugd op de zeescoutsbasis een ideale kweekvijver is om al deze vacatures in te vullen, zelfs dát had de minister door. Ook het nieuwe jaarthema ‘Jong-Leren’ werd hiermee in verband gebracht.

Dat jong geleerd oud gedaan is, wordt door de zeescouts vertaald in allerhande opleidingen, waaronder het (voornamelijk recreatief) zeilen. Daartoe zijn de verschillende groepen uitgerust met heel wat varend materiaal: van Optimisten, Flying Juniors en Longboats tot moderne en traditionele zeiljachten. Laten we ook de glimmend verniste houten roeigieken niet vergeten waarmee deze Antwerpse jongeren elk zomers weekend weer de Schelde oproeien.

De districtscommissaris van de Antwerpse zeescouts, Erik Bogaert, wees er de varende zeescouts op dat deze zomer het nieuwe Deurganckdok open zal gaan , en dat daarmee het drukke scheepvaartverkeer op de Westerschelde nog intenser zal worden. Gelukkig moet elke zeescout, voordat hij het water op mag, een gedegen theoretische en praktische training volgen die hem/haar in staat moet stellen zich veilig tussen al die mastodonten te begeven. Een verwittigd zeescout is er meestal wel twee waard.

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: