Shipmate Classic Yacht Regatta dit jaar nog groter

De Shipmate Classic Yacht Regatta wordt van 26 tot en met 29 juli in Hellevoetsluis georganiseerd. Op dit grootste evenement voor klassieke scherpe jachten in Nederland, zullen zich weer ruim 150 van deze schepen verzamelen, variërend van 6 tot meer dan 20 meter lengte en een leeftijd van enkele decennia tot bijna 100 jaar oud. De deelnemers komen uit Nederland, Engeland, Duitsland, België, Frankrijk en de Scandinavische landen.

Vaak kan er letterlijk van een wedergeboorte gesproken worden. Vergeten en verkommerde wrakken, liefdevol door hun eigenaren herbouwd, tot zij weer in hun volle glorie aan het water toevertrouwd worden. Ook wedijveren gerenommeerde ontwerpbureaus om de charme van het klassieke scherpe jacht, in hun nieuwe ontwerpen te vangen. Lang, smal, met grote scherpe overhangen en een bevallige S-vorm onder water; daarboven een wolk van zeilen: de kenmerken van het klassieke scherpe jacht. De eigenaren komen graag bij elkaar om hun schip aan het publiek te laten zien en de schoonheid en snelheid onderling aan elkaar te meten. De gelegenheid om dat te doen, is de Shipmate Classic Yacht Regatta.

De tweejaarlijkse Classic Yacht Regatta is aan het uitgroeien tot een van de belangrijkere evenementen van ons land en trekt iedere keer weer duizenden bezoekers. De nadruk van de Shipmate Classic Yacht Regatta ligt op het zeilen van wedstrijden. Veelal zijn de deelnemende schepen oude wedstrijdschepen, die in hun tijd formidabele prestaties leverden en wereldberoemd waren. In de rustieke havens van Willemstad (27 juli) en Hellevoetsluis (29 tot en met 31 juli) zal er echter ook volop de gelegenheid zijn deze fraaie stukjes historie van nabij te bewonderen. Op hun fraaist blijven deze jachten echter, als ze met elkaar tijdens een stijve bries onder vol tuig varen. Onder een wolk van zeil op hun zijde liggend waarbij de scherpe boegen het schuim opwerpen. Strijd wordt geleverd om als eerste de boeien te ronden en de finishlijn te passeren. Het publiek wordt ook hierbij ten volle in de gelegenheid gesteld, dit van nabij mee te maken.

Deelname aan de Dutch Classic Yacht Regatta staat open voor alle wedstrijd- en toerjachten, mits "klassiek" en "scherp". Voorafgaande aan de regatta worden zogeheten aanbreng wedstrijden vanuit Engeland en IJmuiden naar de Roompot gehouden, waarna de jachten zich gezamenlijk via Willemstad of de Veerhaven naar Hellevoetsluis begeven. De niet zeewaardige jachten volgen de staande-mast-route via Gouda naar Rotterdam.

Op zondag 24 juli start de aanbreng race vanuit Harwich (Engeland) via Roompot en Steenbergen (24 juli) naar Willemstad en voor grotere schepen de Veerhaven.
Er is een aanbrengtocht vanuit IJmuiden langs de kust en vanaf het IJsselmeer binnendoor naar de Willemstad of de Veerhaven in Rotterdam. Op 25 juli worden de schepen in Willemstad en de Veerhaven ontvangen. Op donderdag 26 juli varen de schepen naar Hellevoetsluis.
Van 29 juli tot en met 31 juli worden er vanuit Hellevoetsluis wedstrijden gevaren op het Haringvliet.

Bezoek ook de internetsite: www.dcyr.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: