Van Uden Reco Regatta - De First 31.7 klasse vanuit de kuip

De wedstrijdserie over twee dagen 23-24 april zijn onder fantastische omstandigheden en een uitmuntend comité gewonnen door de Villa First voor Shiran, Altopana en X-ray.
In eerste instantie hadden we wel hoop op een behoorlijke deelname omdat er op een moment zeven deelnemers werden gemeld maar daar bleven er om diverse redenen maar vier van over waarvan er één alleen zondags kon meedoen.
De organisatie had wel op de First 31.7 gerekend en had alvast prijzen ingekocht zodat we "gewoon" eenheidsklasse hebben gevaren wat wel zo aardig was.
Niettemin was het een geweldig weekend met alleen maar winnaars want dat waren alle deelnemers die prachtig weer hadden en een werkelijk subliem comité wat als een geoliede machine start en finish beheerde.

Dit was "Medemblik en Scheveningen kwaliteit" wat gezien de afkomst niet zo vreemd is begreep ik, een voorbeeld voor andere organisaties.
Banen waren z.g. inner-en outerloop wat het mogelijk maakt één klasse aan de ene kant van de baan te laten varen en de andere te starten terwijl er ook gefinished kan worden.
Wij kregen 5 wedstrijden baan 2 terwijl de grotere jongens baan 1 kregen.

Op de zaterdag zijn er door iedereen drie races gevaren en op zondag drie voor IMS en twee voor de rest vanwege de tijd.
In de 31.7 klasse waren de kaarten snel geschud want de verschillen waren duidelijk en er zijn onderling niet veel duels "uitgevochten" behalve dan misschien op zondag toen de Shiran als eerste de bovenboei pakte en ook de volgende benedenboei voorlag.
Het lijkt saai maar was het zeker niet, elk rak kijken waar de rest ligt en keuze maken voor de volgende slag.
Ook de windkracht veranderde van iets meer naar bijna niks op zaterdag zodat je constant aan het bijtrimmen bent.
Het was zaak goed naar de windschiftingen te kijken m.b.v. het kompas en waar de wind zat.
Ook stond er nog een niet te verwaarlozen beetje stroom wat voor menigeen een extra slag naar de bovenboei noodzakelijk maakte.
De Villa First eindigde alle vijf races als eerste 31.7 en de Shiran als tweede, Altopana als derde en X-ray als vierde.

Onderling is er in een hartelijke sfeer met genoeg "smeermiddel" veel kennis gemaakt en informatie uitgewisseld wat zeker zo belangrijk is in een eenheidsklasse in ontwikkeling.
Op deze manier is eenheidsklasse varen ontzettend leerzaam en vooral plezierig voor iedereen.
Dit is precies waar we het voor doen: sportieve strijd op het water en veel contacten op de kant en met het gevoel naar huis gaan: de volgende keer doen we het weer een beetje beter.

Wind; meest Oost rond 10 kn. Veel zon, Vlak water, Goede muziek, Goed buffet, bier en de rest.
Van Uden Recocup; volgend jaar weer, zeker weten.

Voetnoot van de redactie:
De officiële uitslagen van de Van Uden Reco Stellendam Regatta waren bij het publiceren van dit verslag uit de kuip nog niet gekend. De computer waarmee de uitslagen werden berekend zou volgens goede bron gecrasht zijn. In een aantal klassen was de uitslag wel bekend. ORC 1 werd gewonnen door de SOLUTION en in de ORC2 was GEINTJE de winnaar.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: