Van Uden - TU Delft zeilteam start driejarige campagne

Op vrijdag 22 april 2005 startte het Van Uden - TU Delft Sailing Team officieel zijn driejarige campagne voor de Tour de France à la Voile. Dat gebeurde in Marina Stellendam waar Roy Heiner de Mumm 30 van de studenten feestelijk doopte. Met de ervaringen van het leerzame debuut van vorig jaar, gaven de jonge zeilers hun missie opnieuw vorm. Ze zetten hun zinnen op het hoogste doel: "De overwinning in het studentenklassement van de Tour de France à la Voile. Dit weekend neemt het team deel aan de Van Uden Reco Stellendam Regatta.

Koen Smits, stuurman en algemeen teammanager: "In 2004 hadden we het budget twee weken voor vertrek pas rond. Nu hebben we aan het begin van het seizoen alles geregeld, waardoor we ons volledig op het trainen en racen kunnen concentreren. Dat geeft een goed gevoel." Net als in 2004 zal de TU Delft wederom de ambities van het studententeam ondersteunen. Van Uden, Holmatro, Active24 en de Franse opticienketen Grand Optical voegen zich daarbij. Henk Bakker, directeur Van Uden: "We hadden eerst een succesvolle campagne met de First 40.7. De afgelopen twee jaren sponsorden we het damesteam op onze Mumm 30. We hadden verwacht dat die klasse het zou gaan maken in Nederland, maar dat pakte anders uit. Door met onze Mumm naar het TU Delft team te gaan, willen we het een nieuwe slinger geven. De komende drie jaren steunen we in elk geval hun project."

Het programma voor 2005
Aangezien in Nederland een Mumm30-veld ontbreekt, komt het Van Uden - TU Delft Sailing Team dit seizoen voornamelijk in Frankrijk in actie. Op 23 en 24 april nemen de Nederlandse studenten deel aan de Van Uden Reco Stellendam Regatta. In mei staan de Tour de France à la Voile proloog en de North Sea Regatta op het programma. Een maand later varen ze het WK Mumm 30 in La Trinité sur Mer en in juli moet het gebeuren tijdens de Tour de France à la Voile 2005. Onlangs werd het team Nederlands Kampioen Kielboten voor studenten, waardoor het in november mag deelnemen aan het WK. Smits: "Dat wordt voor het eerst in de Mumm30 gevaren, dus wij hebben veel ervaring ten opzichte van de meeste concurrenten. We denken daar dus een goede kans op de titel te kunnen maken."

Het Van Uden - TU Delft Sailing Team
De totale equipe telt negentien personen, waarvan elf zeilers met uiteenlopende ervaringen. Het walteam bestaat uit vier vaste krachten: een kok, journalist, materiaalman en shore manager. En dan zijn er nog vier thuisblijvers die de campagne met raad en daad bijstaan. Smits: "We zijn blij dat we dankzij onze sponsors deze werkzaamheden uit handen kunnen geven. Dat betekent een duidelijke scheiding tussen het wal- en zeilteam en dat is nodig om optimaal te kunnen presteren." De totale organisatie is ondergebracht in de Stichting Delft Challenge. Die maakt weer onderdeel uit van Broach, de zeilvereniging van TU Delft-studenten. In het stichtingbestuur zitten zowel leden van Broach en Delft Challenge als afgevaardigden van de TU Delft.

Hoe het begon
Onder het genot van een biertje in de soos van studievereniging William Froude, ontstond in 2002 het wilde plan om mee te doen aan de Tour de France à la Voile. Een groep enthousiaste TU Delft-studenten maakten zich er hard voor en het project kwam van de grond. In 2004 verscheen het eerste Nederlandse studententeam, TU Delft Challenge, aan de start van deze prestigieuze zeilrace. Hoewel de sportieve prestaties tegenvielen, waren de ervaringen van grote waarde. Daarmee werden nieuwe lijnen uitgezet en die resulteerden in deze driejarige campagne.

Het Van Uden - TU Delft Sailing Team wordt ondersteund door de volgende partijen: Van Uden, TU Delft, Active24, Holmatro, Eurotech, Avery Graphics, LA 84, Henri Lloyd en Vrolijk Watersport.

foto © Niek van der Heijden - Wacon images

Meer info: www.delftchallenge.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: