Yves Parlier niet uit maar op z’n dak…

MEDIATIS/REGION AQUITAINE kapseist!
Het Franse zeilgenie Yves Parlier tracht al sinds enkele weken met zijn 60-voets catamaran MEDIATIS/REGION AQUITAINE vanuit zijn basis op de Canarische Eilanden het solo-24uurs records scherper te stellen. Dat staat al sinds jaren op naam van Yvan Bourgnon die aan boord van zijn PRIMAGAZ in 24 uur tijd 520 mijl aflegde. Maandag brak Yves Parlier echter niet het record: na een forse windvlaag kantelde zijn catamaran en de gekwetste schipper moest een voorbijvarend Chileens vrachtschip om hulp vragen.

De MEDIATIS/REGION AQUITAINE is een speciale boot: ten eerste is ze de eerste 60-voets catamaran in een veld van uitsluitend trimarans. Ten tweede heeft ze een vrij uniek tuig: twee draaibare vleugelmasten (één op elke romp) met elk slechts 1 grootzeil en wat gennakers voor het ruimewindse werk.

Een derde aspect dat deze boot uniek maakt, is de rompvorm van beide drijvers: Parlier noemt zijn boot een ‘hydraplaneur’: door de speciale romp (vergelijk het met een vliegtuig dat op water kan landen en opstijgen) planeert de boot vanaf 12-14 knopen snelheid, en wordt ze een potentiële zware klant voor de trimarans.

Na een inloopseizoen vorig jaar ging de boot deze winter terug naar de werf voor enkele verbeteringen. En zie: vorige week lukte Yves Parlier tijdens een eerste poging al enkele uren met een gemiddelde snelheid van rond de 35 knopen. Solo welteverstaan… Na enkele uren waarin hij een ruime voorsprong had op het recordschema ging de wind echter liggen.

Nu dobbert de MEDIATIS /REGION AQUITAINE in de buurt van de Canarische Eilanden, van dichtbij gevolgd (vanuit Gran Canaria via satellietsignalen) door het walteam van Yves Parlier. Later deze week gaan ze proberen de boot te bergen. Dan kunnen ze zien wat er allemaal gerecycleerd kan worden. Als de schade meevalt, zou de catamaran dit najaar weer op het wedstrijdwater te zien kunnen zijn. Afwachten dus.

www.parlier.org/hydraplaneur/index.php

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: