Felle windstoten, buien en onweersdreiging zorgen voor harde 10de WILFORDRACE

  • Author: entityone
    Date: wo, 11/05/2005 - 14:07

Voorbije zaterdag gaf een bont allegaartje van zeilboten elkaar weer rendez-vous in Temse voor een ruigere uitgave van de inmiddels traditionele Wilfordrace. De weersvoorspellingen waren dit jaar immers veel minder gunstig: geen dobber- of drijfpartij deze keer, wel véél wind en erg dreigende donkere wolken waaruit af en toe een stortbui naar beneden kwam.

Om 9 uur ’s ochtends werden de zeilers op weg geschoten voor het eerste deel van de wedstrijd, naar Antwerpen. De SCANDINAVIAN van de familie De Bock nam al gauw de leiding en gleed zoals verwacht snel weg van de vloot. De HALF MOON, net terug in het water na een ingrijpende winterrust, volgde -zij het vanop afstand- de 11MOD in haar bewegingen en vergrootte eveneens rustig de voorsprong op de achtervolgers MEEUW (een Winner 11.20), WINDEKIND (First 31.7) en JOKKEN 3 (moeten we die nog voorstellen?). Grote verrassing was de LATE PLUK, een open zeilbootje dat in het kielzog van deze ‘grote’ jongens naar de finish voor het clubhuis van de Liberty Yacht Club stoof.

Tijdens de lunch trok de wind voelbaar aan, en in volle startprocedure voor de terugtocht bliezen felle windstoten alle voorjaarsmoeheid uit de zeilershoofden. Onder af en toe stevige helling ging het eerst nog relatief rustig tot aan het Galgenweel, maar daar kwamen de deelnemers in een open windveld terecht, wat op menige boot voor de nodige commotie zorgde. Voor de koplopers was dat rak naar de bocht bij Burcht nog bezeild, de achterblijvers mochten opkruisen. Iedereen weet wat veel wind tegen sterke vloedstroom kan aanrichten op de Schelde…

Een tweede moeilijk stuk kwam er bij Rupelmonde, waar de boten in het nauwe vaarwater moesten opkruisen tegen een zware wind. Op de windmeter van HALF MOON noteerden we 38 knopen… Maar het zwaarste stuk moest nog komen: zodra de deelnemers ter hoogte van Hingene de bocht ingingen en zicht kregen op de finishlijn bij de gekende Temsebrug, kregen ze weerom te maken met zware vlagen. De HALF MOON ging in één van die vlagen letterlijk plat: de Antwerpse halftonner was in duel verwikkeld met WINDEKIND en zat de MEEUW dicht op de hielen toen ze op een 10-tal meter van de eerste pontons van de KTWV weigerde overstag te gaan en plat sloeg, de zalingen in het water… Even spannend, maar toch een goede afloop toen ze zich net op tijd oprichtte, vooralsnog overstag wou en enkele seconden later door de finish ging. Vooral voor sommige kleine boten was dit laatste stuk er teveel aan: de wedstrijdleiding noteerde niet minder dan 5 opgevers.

Veel volk ook tijdens de prijsuitreiking achteraf, waar het platgaan van de HALF MOON druk becommentarieerd werd. Spijtig dat er niemand zijn fototoestel klaar had op dat moment… Uiteindelijk bleken de SCANDINAVIAN, de HALF MOON en de kleine 1/2M³ gemakkelijk hun klasse gewonnen te hebben. In de overall-uitslag versloeg de HALF MOON ten slotte de 1/2M³ en de SCANDINAVIAN.

Een wedstrijd als de Wilfordrace kan tenslotte niet zonder sponsorsteun, daarom ook van hieruit een hartelijke dank aan de gulle handen van UVO.

De uitslag:

CRC A
1 SCANDINAVIAN (11MOD) 1-1
2 MEEUW (Winner 11.20) 2-2
3 WINDEKIND (First 31.7) 3-3

CRC B
1 HALF MOON (halftonner) 2-1
2 JOKKEN 3 (Spirit 32) 4-2
3 ACAPULCO 3-3
4 LATE PLUK (Sailhorse) 1-RET
5 TIME OUT (Spirit 29) 5-RET

CRC C
1 ½ m³ (Aloa) 1-1
2 STORMVOGEL (BM 16m²) 2-RET
3 THARON 3-RET
4 DOUBLE BLUE (Westerly Cent.) DNF-RET

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: