ROUND BRITAIN RECORD - Fransman ‘VDH’ waagt poging om ‘onze’ Kleinjans te onttronen

Woensdagnacht is Jean-Luc Van de Heede (de Fransen korten de achternaam af omdat ze hem niet kunnen uitspreken…) gestart in een poging om het solorecord te verbeteren dat Michel Kleinjans met de ROARING FORTY vorig jaar rond Engeland en Ierland vestigde. Het 1.800 mijl lange parcours staat gekend als erg lastig, met erg veranderende weersituaties.

VDH vaart nog steeds op zijn 25-meter lange ADRIEN en vertrok rond 22u00 bij Ventnor, op het eiland Wight, in westelijke richting. Zijn eerste idee was om in oostelijke richting te starten, maar een 20-25 knopen sterke oostenwind deed hem anders besluiten. Ondanks het erg lastige weerbeeld bij Schotland op dit ogenblik, besloot VDH in overleg met zijn routeerder Pierre Lasnier om het er toch maar op te wagen.

Als je puur op de omstandigheden afgaat, dan kan VDH niet anders dan het record kloppen. Zijn boot meet 85 voet (tegenover de 40 voetjes van Michel), en -wat niet onbelangrijk is- hij beschikt over de diensten van een routeerder: iemand die voor hem de weerberichten analyseert en zegt welke de beste koers is die hij moet sturen. Michel deed dat allemaal zelf: het geld om zo’n routeerder te vergoeden had hij niet.

Vorig jaar zette de ROARING FORTY Michel Kleinjans terug af in Ramsgate na 11d 12u 26m en 48 seconden, na een erg windstil laatste stuk: indien de wind hem bij het invaren van het Kanaal vanuit de Ierse Zee niet in de steek had gelaten, dan had hij er wellicht 3 dagen minder over gedaan.

Michel Kleinjans is momenteel in volle voorbereiding van de OSTAR, de transatlantische solozeilrace die op 5 juni vanuit Plymouth vertrekt. En die Michel wil (gaat) winnen natuurlijk: hij kent immers de weg. Eventueel geïnteresseerde sponsors kunnen hem nog steeds contacteren.

www.vdh.fr

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: