Sterke competitie ABN AMRO NORTH SEA REAGATTA

De ABN AMRO North Sea Regatta kende op vrijdag 13 mei 2005 een sterke competitie. In de achttien klassen voeren vandaag circa 600 boten hun eerste twee baanwedstrijden voor de Scheveningse kust, de zogenaamde Houtrustraces. De noordoostenwind varieerde van windkracht drie tot vier en de zon scheen volop. Met rood doorlopen ogen en zoute haren keerden de deelnemers enthousiast terug. Na een stevige maaltijd in het zeilersdorp ging het feest door in de tent met de Band zonder Banaan.

IMS 1 - Op het scherpst van de snede
"De strijd in de top zeven wordt heftig", voorspelde "Ice" van de Belgische X40 na afloop. "Maar wij doen best aardig mee met onze gloednieuwe toerboot van de Belgische importeur." Na de eerste dag gaat de Satori van Gideon Messink aan de leiding, gevolgd door de Checkmate van Peter de Ridder en de X40 van de Belgische X-Yachts importeur Eddie Verbinnen. De Audi van Jaap Zuiderveld staat vierde. Hij haalde speciaal drie Britse topzeilers, waaronder Gavin Maguire, naar Nederland. "Het is een ratingkwestie, maar we zitten erbij", aldus de stuurman. De Foxy van Sander Vos, eveneens een IMX 40, is de grote concurrent. Zij spraken ’s ochtends voor de start sterke taal: "We gaan een aantal boten het snot voor de ogen varen." Dat gebeurde zeker in de tweede race, waarin ze eerste werden. De eerste wedstrijd was een ander verhaal. Klaas Wiersma: "Tja, toen hebben we de bovenboei twee gezien. Daar gingen we finaal de mist in. De rode zeilen van de Audi werken dan wel als een rode lap op een stier." Zij staan direct achter de Audi. De Little Equinox van Filip Balcaen (BEL) met navigator Hans Horrevoets had een pechdag: "We hebben een aanvaring gehad en een te vroege start, maar verder zien we het nog helemaal zitten hoor." Ze nemen de zesde plaats in.

Lasers - Een olympisch damesonderonsje
De Laser-vloot is dit jaar nieuw bij de ABN AMRO North Sea Regatta. Vanaf het kleine strand in de haven varen de deelnemers naar buiten. De vloot is opgedeeld in Laser Standaard en Laser Radiaal, die in november 2004 de olympische status als damesklasse kreeg. Dat leverde een olympisch onderonsje op van Lisa Westerhof (470-vrouwen), Annemieke Bes (Yngling) en Adris Bolweg (470-vrouwen). Westerhof na afloop: "Zucht, zwaar, maar ontzettend leuk. Ik ben wel helemaal gesloopt." Westerhof eindigde met Margriet Matthijsse op de negende plaats bij de Olympische Spelen van Athene: "Nu is het meer genieten hoor, want de factor spanning is weg. Ik mis wel een maatje, maar gelukkig is Adris hier." Westerhof en Adris Bolweg misten in 2000 op het nippertje de kwalificatie voor Sydney. Beide dames varen nu tegen elkaar in de Laser Radiaal. Ook Annemieke Bes, vierde in de Yngling in Athene, was van de partij. Bes: "Het ging best lekker. In de eerste race was ik tweede en daarna vierde. De baan lag er alleen niet helemaal recht in. Dat was jammer." Gea Jutjens spande de dameskroon met een eentje en een tweetje. Jutjens: "Dit is een goede training om op zee te varen. De wind viel uiteindelijk wel mee." De aanvoerster van het tussenklassement heeft haar zinnen op deelname aan de Spelen van Bejing in 2008 gezet. Bes neemt de tweede positie in, gevolgd door Jerôme Budde.

Morgen staat de Yeoman Challenge op het programma, bestaande uit drie wedstrijden. De VIP-ribs zullen de gasten van onder andere ABN AMRO weer dichtbij de banen brengen en meesterkok Paul van Waarden zal ze vervolgens culinair verrassen.

Voor de volledige resultaten, surf naar

North Sea Regatta Results 2005

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: