Dag drie ABN AMRO North Sea Regatta: IJspegeltemperaturen, zeedeining en spektakel

IJspegeltemperaturen, zeedeining en spektakel kenmerkten de derde dag van de ABN AMRO North Sea Regatta op zondag 15 mei. Alleen de catamarans bleven op het strand wegens aanlandige wind in combinatie met een hoge branding. De overige klassen voeren wel uit. Aanvankelijk zorgde windkracht zes uit het noordwesten voor veel zeezieken, maar in de loop van de middag zwakte die af tot kracht vier. De races leverden mooie televisiebeelden op, waarvan de deelnemers konden nagenieten op het grote scherm in het zeilersdorp. De Yeoman Challenge Trophy in de IMS 1 ging volgens verwachting naar Checkmate van Peter de Ridder.

In de Scheveningse haven spraken de concurrenten louter lovende woorden over de winnaar, die de beker met een dagserie van 2-1-1 veilig stelde. Na de gebroken spinnakerboom van gisteren, nam de Audi van Jaap Zuiderveld vandaag revanche met een eentje en twee tweetjes. Zuiderveld, winnaar van de Yeoman Challenge Trophy 2004: "We hebben alles voorin gevaren, dus we zijn weer op dreef. We voelden wel continu de hete adem van de Foxy." Die eindigde op de derde plek overall. De Satori was de grote verliezer van de dag, want dit team scheurde het grootzeil en kon daardoor slechts één race finishen.

ORC 1 - Betty Blue niet te stoppen
Betty Blue van eigenaar Marinus Bakker is niet meer te stoppen in de ORC 1-vloot. De overwinningsreeks van gisteren werd vandaag voortgezet. "We haalden zelfs het IMS-veld in", zegt Bakker trots. "We hebben gisteren en vanochtend niet de spinnaker gezet en dat scheelt. Dat was bij die wind en stroming mee onnodig. Wij zijn geen pro’s, dus de boothandeling is niet goed genoeg om dan profijt te hebben van de spi. Je bent gewoon te snel weer bij de benedenboei." De euforiestemming zat er op de wal goed in: "We hebben de Yeoman Cup gewonnen."

Yngling - Commotie over de bovenboei
Na de drie Yngling-dagraces was het druk bij de protestkamer. "Er zijn acht boten gefinisht en we hebben elf protesten", zegt Jeroen van den Broek. Hij is voordekker in het team van Marcel de Jong, de klassementsaanvoerder. "We hebben twee bovenboeien: één voor ons en één voor de J24. In de laatste race lagen ze dwars, dus was het moeilijk om te zien welke je moest ronden. De ene helft koos voor de linker en de andere helft voor de rechter. Wij hebben daarom een protest tegen het racecomité ingediend." De jury, onder leiding van Margriet Pannevis, oordeelde uiteindelijk dat de teams Roukema en Brongers een punt redress kregen. Zij rondden namelijk beide boeien en legden dus te veel afstand af. Pannevis: "Als jury probeer je een beslissing te nemen die voor alle zeilers gunstig is. Dit vonden wij de beste oplossing voor deze situatie." De Jong staat met een serie van 1-1-1-1-1-(2)-1 nog altijd op de eerste plaats, gevolgd door team Toornstra. Tom Otte zakte vandaag met zijn bemanning naar de derde positie. De stuurman uit Sneek stapte dit seizoen over van de Vaurien naar de Yngling: "We varen ook voor het eerst op zee. Dat is flink aanpassen, maar met die golven is het wel spektakel. Gisteren hebben we gekeken wat de boot echt kan, want we gingen drie keer in de Chinese gijp." Het veld telt elf boten, tot ongenoegen van de leiders: "De dames van de kernploeg mochten niet meedoen, omdat ze van het verbond moesten trainen. Dat is absoluut jammer, want ze varen gewoon goed. Hopelijk wordt de North Sea Regatta volgend jaar een selectie-evenement voor het WK. Dan komen er zeker meer boten."

FD - Nieuwe leider overall
Urenlang hing de uitstelvlag in top, maar rond 14.30 uur kon het FD-veld met negentien deelnemers uitvaren. Deze klasse was olympisch tot en met de Spelen van Barcelona in 1992 en sinds 2004 maakt ze deel uit van de ABN AMRO North Sea Regatta. Bij een afnemende wind waren Enno Kramer en Ard Geelkerken vandaag oppermachtig. Ze wonnen de drie dagraces en namen daarmee de leiding over in het klassement. Even twijfelden ze over een mogelijke OCS (te vroege start): "We dachten te vroeg te zijn bij de derde start, dus zijn we teruggekeerd. De vlag ging alleen niet omlaag, maar we denken dat we goed zitten." Dat bleek ook het geval. Kramer enthousiast: "We gaan hard genoeg om geen risico’s te hoeven nemen." Harold Wijgers en zijn bemanning zakten met een dagserie van 2-4-4 naar de tweede plaats overall, gevolgd door Dennis van Iersel en Adriaan Schmal. Van Iersel: "We zijn wel steeds als eerste bij de bovenboei, maar voor de wind komen we wat kwaliteit te kort. We varen dit seizoen voor het eerst samen, dus we zijn nog niet goed genoeg op elkaar ingespeeld." Volgens Thijs Rutten van de klassenorganisatie is het niveau van de vloot hoog: "We zeilen elke veertien dagen wedstrijden. We hopen dit jaar ook aan de vijftig meetbrieven te komen, want dan mogen we een officieel Nederlands Kampioenschap houden. We zitten momenteel op de 47."

Voor de volledige resultaten, surf naar

North Sea Regatta Results 2005

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: