Van Uden - TU Delft zeilteam 21ste in grand prix de l'Atlantique

Het vanUden - TU Delft Sailing Team eindigde op maandag 16 mei op de 21ste plaats van de Grand Prix de l’Atlantique. Voor de Franse kust van Pornichet leverden 32 Mumm 30-teams drie dagen lang een zware competitie. De Delftse studenten zetten vooraf hun zinnen op een plek bij de top twintig, dus die missie was bijna geslaagd. De overwinning ging naar Rue du Port van Lanier/Pauchet (FRA).

Schipper Gert van der Heijden: "Gezien het feit dat we met een redelijk nieuw team meededen, hebben we best goed gezeild. De grootzeil- en gunuatrimmers en de stuurman namen voor het eerst deel aan een groot Mumm 30-evenement. We hebben als team en qua zeilen dit weekend een grote stap gezet. Dat is goed voor het vertrouwen." Uiteindelijk voeren de deelnemers zes van de tien geplande races. De lichte wind was de grote spelbreker op de tweede en derde dag. Met een serie van 20-22-18-5-29-zwarte vlag eindigden de studenten op de 21ste plaats.

Botsevenement
Van der Heijden: "Het niveau was nog hoger dan ik vooraf had ingeschat. Het lag allemaal heel dicht bij elkaar, waardoor het een mega botsevenement werd. Bij de boeien was het zo druk dat iedereen wel een beschadigde boeg heeft." Het vanUden- TU Delft Sailing Team voer in Frankrijk met een nieuwe set zeilen, wat in eerste instantie wat aanpassing vergde. Van der Heijden: "We moesten wel het een en ander aan de mast veranderen, dus het duurde even voordat alles goed stond. Daarna gingen we bij vlagen hard, dus we zijn er blij mee." De mannen waren ook bijzonder content over individuele resultaten: "Op de tweede dag voeren we een vijfde plek en we hebben een paar keer voor de Mean Machine van Peter de Ridder gezeten. Dat is zeker naar tevredenheid." De Ridder eindigde op de achtste plaats.

Het WK Mumm 30
Op 28 mei begint in La Trinité sur Mer het Wereldkampioenschap Mumm 30. Het vanUden- TU Delft Sailing Team zal daaraan deelnemen. Van der Heijden: "We varen dan wederom met wat nieuwe mensen, maar ook met een paar oude waarden. Jur Gaarlandt gaat weer het grootzeil doen, Mauk Tilanus de genua en Christiaan Weeda de pit. Berend-Jan Edens gaat net als bij de IJspegelwedstrijden sturen."

Het Van Uden - TU Delft Sailing Team
Het vanUden - TU Delft Sailing Team telt negentien personen, waarvan elf zeilers met uiteenlopende ervaringen. Het walteam bestaat uit vier vaste krachten en dan zijn er nog vier thuisblijvers die de campagne met raad en daad bijstaan. De totale organisatie is ondergebracht in de Stichting Delft Challenge. Die maakt weer onderdeel uit van Broach, de zeilvereniging van TU Delft-studenten. Het doel van de driejarige campagne is het winnen van het studentenklassement van de Tour de France à la Voile.

foto © Ronald den Dekker, WACON-images

www.delftchallenge.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: