Oostende telt af om voor de zesde keer voor Anker te gaan

Woensdag namiddag 25 mei zal Oostende naar goede gewoonte worden opgeschrikt door de saluutkanonschoten van het Britse fregat de Grand Turk die net zoals de Franse avisoschoener La Recouvrance in Oostende arriveert. De schepen manoeuvreren dan het Mercatordok in, een heel spektakel dat veel zeemanschap vergt.

Donderdag 26 mei opent Oostende voor Anker. Vroege vogels (die van croissants en sterke koffie houden) zien rond 07.00 h de driemastschoener Oosterschelde en de brigantijn Swan fan Makkum arriveren. Vanaf 10.00 uur kan het publiek de (meeste) schepen bezoeken. Ook worden een duizendtal schoolkinderen verwacht voor een educatieve speurtocht doorheen de wereld van de authentieke scheepvaart. Een hoogtepunt wordt zeker een reuze ‘guignol’ theater rond het leven van admiraal Horatio Nelson, uitgebeeld met levende poppen aan boord van de Grand Turk. Op twee podia treden de Hot Rats (UK) en Skryradenn (Fra) op met folky muziek, geinspireerd door maritieme traditionals en doorweven met blues en rock.

Het publiek kan om 17.30 meevaren met de mooiste schepen: de Oosterschelde, de Swan fan Makkum, de Mercedes, de Rupel en de Nele. Reserveren bij de infobalie op het Stationsplein.

Als men de weerberichten mag geloven wordt Oostende voor Anker ook letterlijk een heet evenement. Publiek komt daarom best met het openbaar vervoer, de trein en De Lijn stoppen in het epicentrum van dit gebeuren.

Maritiem Weekend als opwarmer
Eindelijk was het zo ver: de Nele kreeg haar naam en ging voor de tweede en definitieve keer officieel te water. De Oostendse tweemastsloep is in vele opzichten uitzonderlijk: voor het eerst een schip met een historische achtergrond van dit formaat dat aan onze kust gedoopt wordt.

Minister Johan Vande Lanotte, Burgemeester Jean Vandecasteele en projectmanager André Nolf lieten Annemie Verleene, de vrouw van scheepsbouwmeester Georges, het lint doorknipper. Daarmee werd het Nele genaamd, naar Verleenes dochter die op gewelddadige manier overleed.

De Maritieme Site Oostende bouwde het schip als een opleidingsprogramma gesteund door o.m. de VDAB en Europese fondsen.

De Nele gaat nu de chartervaart in en het publiek zal voor het eerst met de replica van dit visserschip voor het eerst tijdens Oostende voor Anker kunnen meevaren. Reserveren kan op het Stationsplein bij de infobalie tijdens het evenement zelf.

Meer: www.oostendevooranker.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: