Goede start voor Nederlandse zeilers in Holland Regatta

Medemblik, 25 mei 2005 - De Holland Regatta is vandaag van start gegaan met ruim duizend zeilers uit vijfenvijftig verschillende landen. Op het IJsselmeer voor Medemblik waren de weersomstandigheden zeer gunstig voor alle zeilers in de elf Olympische klassen. Alle geplande wedstrijden zijn gevaren. Met windkracht vier tot vijf was het een eerste zeildag met goede resultaten voor de Nederlandse zeilers.

470 heren
Sven en Kalle Coster van het 470 heren team staan na drie gevaren races op een eerste plaats. "Een goed begin is het halve werk," aldus de gebroeders Coster. "In de eerste race kwamen we na de start als eenentwintigste bij de bovenboei, maar gedurende de race haalden we in het kruisrak al veel boten in. In het laatste voordewindse rak kozen een aantal boten ervoor om de spinnaker te hijsen. Wij kozen hier niet voor gezien de ligging van de baan ten opzichte van de wind. Onze snelheid was daardoor beter dan de boten met spinnaker, met een eerste plek als resultaat."

470 dames
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hebben vandaag goed gevaren. "De eerste twee wedstrijden gingen sneller dan de derde," vertelt Marcelien. "Tijdens die derde race was er duidelijk een tweedeling in het veld. De meeste boten zaten links terwijl er uiteindelijk een windshift aan de rechterkant van het veld was. Wij zaten links, maar wisten de schade beperkt te houden. In het laatste kruisrak lagen we zesde en konden we nog drie boten voorbij varen, waardoor we als derde over de finishlijn kwamen." Na de eerste wedstrijddag staan zij op een tweede plaats in het tussenklassement.

Laser Radial
Merel Witteveen eindigde na drie races op een gedeelde eerste plaats in de Laser Radial samen met Charlotte Dobson uit Groot Brittanië . " Merel heeft goed constant gevaren," vertelde coach Jacco Koops. " Ze zet de lijn van de wedstrijd in Hyeres, waar ze zesde werd, door."

Mistral
Joeri van Dijk staat na twee gevaren wedstrijden eerste in de Mistral klasse. Hij werd tweede in beide races. Een opmerkelijke prestatie, omdat Joeri al maanden traint in een andere klasse, ter voorbereiding op de nieuwe Olympische zeilpank de Neil Pryde RS:X. Volgens Joeri is het net als fietsen dat je nooit verleert.

Ook in de andere klassen werd goed gevaren. Mitch Booth en Herbert Dercksen staan in de Tornado klasse na drie gevaren wedstrijden op een eerste plaats. Het team van Janneke Hin in de Yngling, staat in het tussenklassement op een vijfde plaats. In de Star staan Marc Blees en Gert van der Heijden na twee races op een vierde plaats.

Morgen starten om tien uur de eerste races. Voor de Laser, Laser Radial, de 470 heren en dames, de 49er en de Tornado staan morgen drie races op het programma. De Finn, Yngling, Star en de Mistral heren en dames varen morgen allen twee races.

foto: archief 2004

www.hollandregatta.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: