Drie Nederlandse teams door naar finales Holland Regatta

Medemblik, zaterdag 28 mei - De omstandigheden op de vierde dag van de Holland Regatta waren uitstekend. De stevige zuidwesten wind (windkracht 5/6) in combinatie met de zomerse temperaturen zorgden voor een prima zeildag. Alle geplande races konden worden gevaren. De Tornado klasse, 49er en de 470 heren en dames zeilden aan het begin van de avond halve finales. Dit finalesysteem is een nieuw systeem wat op de Holland Regatta werd geïntroduceerd. De zes beste boten streden in korte banen vlak voor de haven van Medemblik om een plek in de finale. De nummers één, twee en drie zullen morgen de finales varen wederom vlak voor de kust. De halve finales waren erg spannend en goed te volgen voor het publiek op de kant.

Tornado

Mitch Booth en Herbert Dercksen wisten hun tweede positie vandaag niet te behouden in het tussenklassement, zij zakten terug naar een vierde plaats. Desondanks gingen ze wel door naar de halve finales. Mitch Booth en Herbert Dercksen plaatsten zich tijdens deze halve finales voor de finales samen met Fernando Echavarri en Anton Paz (ESP) en Darren Bundock and Edoardo Bianchi (AUS). Mitch en Herbert hebben dus nog steeds kans op een medaille morgen.

49er

In de 49er zijn de heren Daan Schutte en Pim Nieuwenhuis met hun negende plaats weer terug in de top tien. Helaas is deze negende plaats niet genoeg om door te gaan naar de halve finales, ook in deze klasse gaan alleen de beste zes door. Toch is het een knappe prestatie wat de heren geleverd hebben. Zij varen pas sinds twee weken met elkaar. Pim Nieuwenhuis: " Het 49er veld is sterk en we zeilen eigenlijk boven verwachting." Over het nieuwe finale systeem is Pim heel erg te spreken. "Het is goed dat de wedstrijden vanaf de kant te volgen zijn, dat is niet alleen goed voor het publiek en zeilers maar ook voor de sponsors." Pim en Daan zullen morgen nog strijden om de vierde plaats.

470 heren

Het team van Sven en Kalle Coster zit in de finale van de 470 heren klasse. Zij moesten hun koppositie vandaag overgeven aan de Australische heren Mathew Belcher en Nick Behrens maar met slechts twee punten achterstand gingen zij vanavond als tweede geplaatste de halve finale in. In de halve finales deden Sven en Kalle er alles aan om een plek in de finale te bemachtigen. Niet zonder resultaat want in vijf rondes plaatsten ook zij zich voor de finales van morgen.

470 dames

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hadden een erg sterke dag vandaag. Van de drie reguliere wedstrijden wonnen zij er twee en ook zij verschenen aan het eind van de dag in de halve finales. Ook in de halve finales zeilden de dames erg goed en bereikten een plaats in de finales morgen.

Yngling

Zoals Janneke Hin gister al zei: " Er kan nog van alles gebeuren." Vandaag eindigde haar team op een derde plek in het tussenklassement. Zij zijn slechts één punt verwijderd van de nummer twee, het team van Ruslana Taran uit de Ukraïne. Op nummer één staat het team van Sarah Ayton (GBR) die gister nog op een vierde plek stonden in het tussenklassement.

Joeri van Dijk gaat nog steeds aan de leiding in het tussenklassement in de Mistral klasse. Casper Bouman was vandaag helemaal in zijn element, hij wist één wedstrijd op zijn naam te schrijven en in de andere werd hij tweede. Casper staat nu op een vijfde plek in het tussenklassement.

In de Star klasse staan er na acht gevaren races twee Nederlandse teams in de top tien. Alwin van Daelen en Peter Peet staan op nummer acht en Marc Blees en Gert van der Heijden nemen de negende positie in. Ook in de Laser Radial klasse staat er nog een Nederlandse deelneemster in de top tien. Merel Witteveen staat op een tiende plek in het tussenklassement.

Olympisch Gouden medaillewinnaar Ben Ainlsie (GBR) gaat in de Finn klasse nog steeds aan de leiding. Hij lijkt, gezien zijn aantal punten, onverslaanbaar. Stefan de Vries eindigde vandaag na in totaal acht gevaren races op een zevende plaats in het tussenklassement.

Zondag staan om half elf de eerste wedstrijden gepland. Alle klassen zullen morgen één wedstrijd varen. Voor de 470 heren en dames, de Tornado en de 49er staan vanaf half één de finales op het programma.

foto © Mark Cole

www.hollandregatta.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: