Eerst jongensteam voor stichting Nationaal Jeugd Zeilplan

Op vrijdag 27 mei 2005 tijdens de Holland (voormalig SPA) Regatta in Medemblik, introduceerde stichting Nationaal Jeugd Zeilplan haar eerste jongensteam. De Yngling van Jan-Paul van der Meeren (16), Walter Koning (18) en Maarten-Lucas van der Meeren (14) kreeg een feestelijke champagnedoop op een behouden vaart. De jongens komen niet in actie in Medemblik, omdat het een regatta voor olympische damesteams betreft. Hun eerstvolgende optreden is tijdens de zomerwedstrijden van 11 en 12 juni op het Braassemermeer.

Uit de Cadet
Na een mislukte poging in 2000, varen de broers Van der Meeren uit Sassenheim sinds 2003 samen in de Cadet. Jan-Paul als stuurman en Maarten-Lucas als bemanning. Maarten-Lucas:"Dat ging gelijk heel goed, waardoor we tot de conclusie kwamen dat we na de Cadet samen verder wilden." Broer Jan-Paul wordt bijna 17 en moest daarom op zoek naar een nieuwe klasse. Jan-Paul: "Ik heb de afgelopen twee jaar rondgekeken en ik kwam uit op de 470, J22 of Yngling. Een boot zonder spinnaker mist gewoon wat en ik vaar graag met een team. Het leuke aan dit project is dat je met drie man instapt en samen drie intensieve jaren traint en zeilt." De derde persoon, middenman Walter Koning uit Oegstgeest, is een clubgenoot van K.W.V. De Kaag. Koning was vroeger ook actief in de Cadet en trainde de Splash en Optimist op de Kaag.

Het zeilseizoen 2005
Jan-Paul over het doel voor het seizoen 2005: "Aan het einde willen we de boothandeling goed onder de knie hebben en in het middenveld van de klasse varen." De jongens zullen aan het gehele Nederlandse wedstrijdcircuit deelnemen en wellicht nog aan enkele evenementen in Duitsland en Denemarken. Van 27 tot en met 30 juli staat de Volvo Eurocup Youth in Medemblik op het programma.

Yngling-kernploeg
Van het eerste damesteam van Stichting Nationaal Jeugd Zeilplan, ondersteund door Volvo Cars Nederland, maken Marije Faber en Brechtje van der Werf inmiddels deel uit van de olympische kernploeg. Zij nemen op dit moment deel aan de Holland Regatta. Evenals hun voormalige voordekker Barbara Huber, die een plekje vond aan boord bij Annora Stavenuiter.

Over het Nationaal Jeugd Zeilplan
In maart 2004 introduceerde Yngling Club Holland het Nationaal Jeugd Zeilplan dat in een aparte stichting is ondergebracht. De primaire doelstelling is het stimuleren van zeiltalent dat gemotiveerd, getalenteerd, maar onvoldoende gefortuneerd is. De stichting wil dit realiseren door wedstrijdzeilen betaalbaar te maken, professionele trainingen aan te bieden, competitie binnen bereik te brengen en door het bevorderen van matchracen. Dankzij een gesponsorde leaseconstructie kunnen jeugdteams en verenigingen gedurende drie seizoenen voor duizend euro per jaar over een wedstrijd-Yngling met trailer beschikken. De stichting hoopt zo in 2008 vijfentwintig gelijkwaardige boten rond te hebben varen. Uiteindelijk moet dit voor de Nederlandse teams tot een medaille bij de Spelen van 2008 leiden.

foto © Mark Cole

www.yngling.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: