Uit de kuip: Y-Toren races 2005 vanop de Gouden Ruiter

Afgelopen weekend zijn de 2005 Y-toren wedstrijden verzeild nabij het eiland Pampus en de typische Y-toren bij de entree van het buiten Y naar Amsterdam. Onder de bezielende leiding van het Wedstrijd committee van Zeilvereeniging 't Y hebben we twee dagen onder meest interessante condities gevaren.

Het Gouden Ruiter Sailing Team dat in samenwerking met trainer Jan Bijleveld de laatste twee jaar probeert een bredere top aan bemanning en concurrentie te creeren binnen de Pion klasse, is voor het zomerseizoen 2005, drie dagen geleden gestart met een nieuwe bemannings samenstelling.

Ouwe getrouwe Jochem dit keer in de pit, Erika genua/spinnakertrim, Nikki voordek en ondergetekende trainden donderdag en vrijdag tot diep in de nacht op het IJsselmeer, om boot, elkaar en wedstrijddrill te leren kennen.

Dit pakte zaterdag met weinig wind en volledig windstiltes en aanzienlijke windshifts, boven verwachting goed uit toen wij na twee races met gelijk aantal punten met PION "Fortune" boven aan stonden.

Zondag, met meer wind, liepen de manouvres erg goed, maar lukte het niet onze eindpositie van zaterdag te verzilveren. De concurrentie had hun oude routine snel te pakken dit jaar! Uiteindelijk werden we volgens de berekening van de organisatie vierde. Wij pleiten dan ook voor een nieuwe handicap formule in onze eenheidsklasse waarin de volgende team gegevens verwerkt worden. Namlijk het team dat:

1) gemiddeld het jongst was
2) gemiddeld de minste/nauwelijks wedstrijd ervaring aan boord had
3) de enige boot was die niet mooi glad van onder was gemaakt gedurende een lange winter. Wij zeilen 's-winters door.
4) pas twee dagen ervoor voor het eerst samen zeilde
5) voor deze gelegenheid met 10 jaar oude toerzeilen voer.

Want, dan hadden wij met ons resultaat erbij gerekend, ruimschoots, met oranje vlag en wimpel iedereen achter ons gelaten! Het hele weekeinde lang!

Toch, "FORTUNE" van harte gefeliciteerd! Wat een mooie serie voeren jullie. Nikki, Erika, Jochem, goed gevaren. 'T was een mooi weekeinde met jullie aan boord!

Een chockerende ervaring was overigens om te zien samen met vele andere schepen hoe een zeilboot overvaren werd door een binnenschipper, in tweeen gedrukt werd en in no time onder water en de boeg van de broodschipper verdween. Noch chockerender was echter om te zien hoe vele (motor) boten wachtten en rond bleven dobberen om te kijken of er misschien nog iemand boven water zou komen. Het zou zo maar kunnen. Vrijwel niemand wist op dat moment dat de vier opvarenden aan boord van "GAMBIET" waren genomen.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: