Nederlandse Olympische zeilers halen vier podiumplaatsen op Holland Regatta

Met éénmaal goud en drie maal brons hebben de Nederlandse zeilers de Holland Regatta afgesloten. Daarnaast zijn vier teams in de top tien geëindigd. Met dit resultaat is bondscoach Jaap Zielhuis tevreden, "maar we zijn er nog niet!" Terugblikkend spreekt Jaap Zielhuis van een goede en mooie Regatta. "Met twee lichtweer dagen en een dag harde wind op zaterdag 28 mei, hebben we de sterke en zwakke kanten van de zeilers goed kunnen zien en dat kunnen we nu verder meenemen in de trainingen. Dit jaar richten we ons op de EK’s en WK’s, daar moet het gebeuren en dan is deze Holland Regatta met zijn variatie in wind een goede voorbereiding.

Mistral
Windsurfer Joeri van Dijk uit Ter Aar heeft bij de Mistral mannen het goud binnengehaald. "Hier ben ik hartstikke blij mee, want ik heb niet veel op de Mistral getraind. We zijn vooral gericht op het nieuwe Olympische board, de Neil Pryde RS:X, en train nu veel op de Formula Windsurfing omdat dit board een betere voorbereiding biedt op het nieuwe board dat hopelijk over twee maanden geleverd kan worden. We hebben op deze Holland Regatta veel verschillende wind- en weersomstandigheden gehad en dat vond ik geweldig."

470 mannen en vrouwen
Zowel bij de 470 mannen als vrouwen zaten de Nederlandse teams vandaag in de Grand Final. De beste drie streden om de medailleplaatsen. Sven en Kalle Coster en het damesteam Marcelien de Koning met Lobke Berkhout haalden het brons binnen. Over het nieuwe systeem van het varen van halve finales met een ‘grand final’ voor de drie besten is coach Jaap Zielhuis goed te spreken. "Het is spectaculair om mee te maken, leuk om te zien en waanzinnig spannend. Ik hoop van harte dat hiermee doorgegaan wordt en er verder mee geëxperimenteerd wordt.

Tornado
Ook Mitch Booth en Herbert Dercksen, die op een derde plaats geëindigd zijn in het eindklassement, zijn positief over het nieuwe systeem. "Het is wat anders dan anders, zo meldt de meervoudig kampioen Mitch Booth, maar het geeft zeker een spannende dimensie aan de sport en dat is ook goed voor het publiek en de media."

Yngling
Het Ynglingteam met Janneke Hin, Klaartje Zuiderbaan en Petronella de Jong gaat tijdens de wedstrijden niet voor ‘safe’, maar voor het winnen en nemen daardoor risico’s. "Vandaag hebben ze gegokt en verloren door te scherp te starten. Ze hebben de Sofia Trofee in Palma gewonnen, zijn vierde geworden in Hyeres en nu vierde op deze Holland Regatta. Het hoofddoel is het WK in Oostenrijk en dan is dit zeker een goede bagage," aldus Jaap Zielhuis. Met deze vierde plaats heeft het team de A-llimiet van NOC*NSF behaald. Ook Finnzeiler Stefan de Vries heeft met zijn zevende plaats in het eindklassement voldaan aan de A-limiet van NOC*NSF.

Jonge generatie profiteert van kennis van oud-topzeilers
De afdeling Topzeilen van het Watersportverbond werkt momenteel met veel oud-topzeilers als Serge Kats, Wil van Bladel, Guido Alkemade en Sven Karsenbarg. "Zij zijn de coryfeeën van vroeger en voorheen waren we onze topzeilers kwijt. Gelukkig werken we nu anders en blijven de topzeilers betrokken bij de sport. De kennisoverdracht is hiermee veel beter en ik ben blij dat we met deze mannen werken, die allen coach zijn. Ook Jan Kouwenhoven (tweevoudig wereldkampioen in de 470-herenklasse) geeft nu vaak training in Medemblik en daar profiteert de jongere generatie van.

foto © Mark Cole

www.hollandregatta.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: