OSTAR UPDATE - ROARING FORTY en LA PROMESSE nu al nek aan nek

Zondagmiddag werd in het Britse Plymouth de transatlantische OSTAR op weg geschoten. Bij de deelnemers zeven Nederlanders en twee Belgen.
Na twee dagen varen leiden Mchel Kleinjans en Ronny Nollet samen met de VM MATERIAUX de Open 40-klasse: alle drie hebben ze dinsdagmiddag nog 2549 mijl te gaan tot in Newport Rhode Island. De high-tech ROBOSAIL van Pieter Adriaans ligt al 120 mijl achter de koplopers.

De ROARING FORTY nam een goede start en leidde na een perfect uitgevoerd overstag-maneuver de vloot de baai van Plymouth uit. Michel Kleinjans ontving net voor de start een splinternieuwe fok uit de handen van een ‘toevallige’ bezoeker-zeilmaker uit Blankenberge. In een eerste telefoongesprek met het thuisfront wist Michel wel al te vertellen dat zijn boordcomputer er de brui aan gegeven had. Dat betekent ondermeer dat Michel geen weerkaarten meer kan downloaden. De Pogo Open 40 VM MATERIAUX van zeilveteraan Patrice Carpentier (die heeft al 3 Vendées achter de kiezen) zal wellicht een zware klant worden voor Kleinjans en Nollet.

Ronny Nollet nam met zijn LA PROMESSE een voorzichtige start, maar wist zich na één dag zeilen al in de kopgroep te nestelen. Zijn in vergelijking met de moderne Franse OPEN 40’s stokoude boot kan bij veel zwaar aandewinds werk voor grote verrassingen zorgen.

Momenteel varen de deelnemers ten zuiden van Ierland. De tegenwind waarmee ze na de start te maken kregen, maakte gisterenmiddag plaats voor een windstille zone bij de Scilly-eilanden. Door veelvuldig zeilwisselen, en weinig slaap, konden de koplopers hun posities verstevigen. De wind keerde vorige nacht weer, eerst een tiental knopen uit het zuidwesten, later draaide de wind tot ieders verrassing door naar het zuidoosten zodat de eerste schepen hun weg onder spinnaker verder konden zetten. De eerste Open 40’ers varen nog steeds in het kielzog van de beide grotere 50-voets trimarans.

In IRC 1 varen sinds deze middag de VIJAYA en de OCTAVUS aan de kop, in IRC 2 leidt de DE FRANSCHMAN van Bart van de Loosdrecht mee de dans, op de voet gevolgd door de SEA BERYL van OSTAR-veteraan Bertus Buys. De REALITY volgt verder achterop. Bij de multihulls tenslotte weert Leon Bart zich met zijn HOUD VAN HOUT tegen de stuk voor stuk grotere tegendstanders. Groot kanshebber MOLLYMAWK moest de race gisteren al staken met een afgebroken daggerboard.

foto: Ronny Nollet aan boord van zijn LA PROMESSE vlak voor de start © Harry Vogel

www.faradaymillostar2005.co.uk

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: