Erica Terpstra lost startschot ABN AMRO North Sea Regatta 2005

Op dinsdagavond 3 mei 2005 loste Erica Terpstra voor de Scheveningse kust het startschot voor de 60ste Vuurschepenrace van de ABN AMRO North Sea Regatta. Dat deed de voorzitter van NOC*NSF zichtbaar genietend aan boord van het marineschip Haarlem. In drie startgroepen verdeeld over IMS 1-2 en ORC 1-2-3-4 vertrokken 's avonds in totaal 58 schepen richting Harwich. Naar verwachting zullen de eerste teams daar woensdag eind van de ochtend de finishlijn passeren.

Na een dag van voorbereidingen en een stevige avondmaal verlieten de zeilers tegen het einde van de middag de haven. Rond 19.00 uur klonk het eerste startschot en een half uur later was iedereen bezig aan de overtocht van 110 zeemijlen. Bij een zuidwestenwind kracht vier en een avondzon, verdwenen de zeiljachten langzaam achter de horizon. Onder hen ook weer bekende deelnemers, zoals de Satori van Gideon Messink, Daikin Airco van Frans van der Heijden, Yacht Vision van Harry Amsterdam en Borras van Janny van der Horst. Op vrijdag 6 mei is de start van de 180 mijl lange North Sea Race terug naar Scheveningen. Max Behrend, wedstrijdleider van de ABN AMRO North Sea Regatta: "Deze offshore geldt als kwalificatie voor de Fastnet Race in augustus, dus er zullen vanuit Engeland meer deelnemers aan de start verschijnen. Waarschijnlijk zo’n 75." De prijsuitreiking vindt op zondag 8 mei in Scheveningen bij Holland Casino plaats.

Scheveningen gaat bruisen
Het programma rondom het catamaranstrand laat Scheveningen bruisen tijdens de ABN AMRO North Sea Regatta. Vier dagen lang kunnen de zeilers en het publiek zich vermaken met uiteenlopende activiteiten. Er komt een center court waar beach volleybal wordt aangeboden. Op eerste Pinksterdag (zondag) zal de Nederlandse damestop drie uur lang demonstraties geven. Een Caribische brassband brengt vervolgens de zomerse sfeer op peil en voor de liefhebbers wordt er een salsa clinic gegeven. De organisatie biedt tevens een demo van capoeira, een Braziliaanse combinatie van dans, gevecht en acrobatiek, aan. Na een lange wedstrijddag is er voor de catamaranzeilers dagelijks een happy hour op het strand. Edwin Lodder, coördinator van het catamaranstrand: "Het strandgebeuren moet het uithangbord voor het evenement worden. Dat is de plek waar de bezoekers komen." Dit jaar zal de catamaranregatta voor het eerst uit vier dagen bestaan. De Cat Challenge van vrijdag wordt toegevoegd met een apart klassement en aparte prijzen. Lodder: "We hopen op een deelnemersveld van 75 tot 100 boten."

Kyosei dag
Op donderdag 12 mei vindt op initiatief van Canon en in samenwerking met de ABN AMRO North Sea Regatta, de Kyosei dag plaats. De genodigden zijn jonge mensen die een oppepper kunnen gebruiken. Het Rode Kruis selecteert 85 personen die hiervoor in aanmerking komen, zoals tienermoeders, terminaal zieke kinderen of bijvoorbeeld asielzoekers. Gedurende de dag gaan zij verdeeld in drie groepen aan de slag met totaal verschillende workshops. Zo zal een gedeelte een lunch van driegangen gaan bereiden. Dit gebeurt onder leiding van meesterkok Robert Kranenborg van restaurant Le Cirque en vijf collega’s. De jongeren gaan ook het water op. Daarbij krijgen ze les van (ex)topzeilers, zoals Herbert Dercksen, Marcelien de Koning, Kalle Coster, Mark Neeleman, Peter Peet, Margriet Matthijsse, Jacco Koops en Jaap Zielhuis. Een derde workshop bestaat uit fotograferen en filmen.

Over ABN AMRO North Sea Regatta 2005
De wedstrijden voor de Scheveningse kust vinden plaats van vrijdag 13 tot met Pinkstermaandag 16 mei 2005. Het deelnemersveld bestaat uit catamarans, eenheidsklassen, scherpe jachten en klassieke schepen. Naar verwachting zullen ruim zeshonderd boten op zes wedstrijdbanen competitie leveren.

foto boven: de nieuwe Belgische Wet & Wild (X43) 1 minuut voor de start
foto onder: start IMS 1

www.nsr.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: