Oostende-Ramsgate: De eerste Belgische miniwedstrijd zit erop

Donderdag 5 mei werd de start gegeven voor een 65 mijl lange wedstrijd richting Ramsgate. De wind: van 11 tot
19 knopen, de hele dag uit noord-westelijke richting, en laat dat nu net de richting zijn waar we heen moesten ! Een hele dag kruisen met een mini, niet bepaald de koers waar zo'n bootjes voor gemaakt zijn... Toch deden de minis het niet slecht, eerste mini werd "Karma", van eigenaar Uwe Storck (GER) de befaamde mini nr 233, bekend van de meest gekende pogo-foto (een foto waar een pogo hevig surft op een grote brekende golf, de pogo "233") kwam als eerste aan te Ramsgate om 22u 46, na 14u 46 minuten gezeilde tijd, twee uur na de eerste "grote" boot, de "Liesl"... Tweede mini alweer een pogo, nr 478 "au suivant", van eigenaar Vlaeminck Tom kwam welgeteld 9 minuten aan na "Karma". Derde mini werd een ginto, "GinTonic" van eigenaar Vandamme Francois. Tijdens de heenwedstrijd was er iin uitvaller te betreuren, Thierry Koretz met pogo "Epsillon" wiens bemanningslid een blokkage in de rugwervels kreeg -wat niet echt bevorderlijk is tijdens een aandewindse koers op een stampende mini- liep Nieuwpoort aan en staakte hiermee zijn wedstrijd, volgend jaar neemt hij revanche heeft Thierry reeds laten weten...

Vrijdag kwam de welverdiende rustdag te Ramsgate, even kennismaken met mekaar, belevenissen uitwisselen, praten over de wedstrijd, mekaars boten bekijken en 's avonds met de hele bende (19 personen) gaan eten in een restaurantje, een leuke dag !

Zaterdag de terugwedstrijd, Barry Verstraeten, die zijn pogo "coconutrun" tijdens de heenwedstrijd naar een vierde plaats stuurde, haalde zijn "geheime wapen" tevoorschijn, zijnde Peter Laureyssen. Peter, die vorig weekend nog maar pas de select650 op ongelooflijke wijze op zijn naam schreef door slechts iin proto 5 minuten voorsprong te gunnen in een drie dagen durende nonstop solowedstrijd, had vooraf reeds laten weten dat hij wou bemannen tijdens onze miniwedstrijd. Hij nam dan ook de chunneltrein om in Ramsgate te raken en monsterde aan op de "coconutrun" van eigenaar Barry Verstraeten, en dat hebben we geweten ! Wind uit westelijke richting, van 20 tot 30 knopen, met in een overtrekkende stormbui aan het eind van de wedstrijd tot 36 knopen op de windmeter, joeg de minis surfend over de noordzee. De "coconutrun", met aan het roer Peter Laureyssen, zette een ongelooflijke gezeilde tijd neer van 7u 40minuten voor het traject van 65 mijl, waarbij je moet weten dat de eerste 15 mijl (+/- 2 uur) een bijdewindse koers tegenstrooms was, vooraleer er na de ronding van een boei de spi kon gehesen worden. Peter, Barry en diens vriendin Greet hebben na de boeironding de verdere weg afgelegd onder symetrische spi (72 m2!!) tijdens windkracht 7 met golven van bij de twee meter, waarbij het log iin keer 15,7 knopen aangaf, van een sensatie gesproken... Tweede mini werd "GinTonic" die 20 minuten na de coconutrun aankwam en derde mini werd de "Karma", 30 minuten na de "coconutrun". Uitvaller op de terugtocht werd de "Au Soleil" van eigenaar Luc Vandenbulcke, die op het eind van de tocht verrast werd door een stormfront en onder spi platging, de mast plat op het water, de spi die water nam, waarna de boot 10 minuten plat bleef liggen doordat de spival vast zat in de top van de mast, gaf op met mastschade en liep Nieuwpoort binnen.

De overall winnaar werd dus uiteindelijk Uwe Storck met de Karma, hij neemt de Huysman Wisseltrofee O-R miniklasse mee naar huis maar beloofde deze volgend jaar terug mee te brengen om te komen verdedigen tijdens editie '2006.

De einduitslag:
1) Karma GER 233, heenrace 1e, terugrace 3e

2) Gin Tonic BEL 453, heenrace 3e, terugrace 2e

3) Coconutrun BEL 20338, heenrace 4e, terugrace 1e

4) Au suivant BEL 478, heenrace 2e, terugrace 4e

5) Coconuts BEL 396, heenrace 7e, terugrace 5e

6) Big or No BEL 404, heenrace 6e, terugrace 6e

7) Picolo NED 13, heenrace 8e, terugrace 7e

8) Au soleil BEL301, heenrace 5e, terugrace DNF

9) Epsilon FRA372, heenrace DNF, terugrace DNC

Voor meer aktiefotos, kijk op de website van Mark
Meulemans: www.vision-art.be

Of neem een kijkje op onze eigen miniklasse website:
www.miniklasse.be

Winnaar Mini 233 "Karma" schipper Uwe Storck:

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: