Rondje IJselmeer 2005 chaotisch verlopen

"Catamaran race op IJsselmeer chaotisch verlopen
Zo kwam Rondje IJsselmeer op TV Noord Holland en op RTL nieuws. Beelden van een Hobie die met gescheurd zeil terugvoer naar het strand en zo meer. We weten nu dus hoe we publiciteit moeten genereren.
Want wat was er werkelijk aan de hand? Om 10 uur startten 15 kajuitcatamarans en trimarans, een half uur later gevolgd door 65 open cats. Op weg naar Den Oever en zo verder. De wind bij de start was zo’n acht knopen. Na Den Oever begon het stevig door te waaien, meer nog dan de voorspelde 5 bft. In de vlagen schoot de wind naar dik in de zes. Dit gebeurde toen het gros van de vloot voor Stavoren was. En daar is het geen lekker stukje water, zo op lager wal. Een aantal schepen koos ervoor de kant op te zoeken want niet alleen de wind maakte het de zeilers moeilijk, ook de regenval en de lage temperaturen zorgde voor extra zware omstandigheden. Een deel van de vloot werd van Stavoren via een afgekorte baan naar Medemblik terug gestuurd.
Hoe zwaar het was blijkt wel uit het feit dat slechts zeventien open cats de gehele wedstrijd hebben uitgevaren. Diana Bogaards (Diabo), bemanning op een F18 vertelde later op de wal dat ze niet had verwacht dat er zulke golven op het IJsselmeer konden staan. Door wind en golven kregen ze de boot niet voor de wind zodat ze gedwongen werden eerst weer richting Afsluitdijk te varen waar het water rustiger was. Van daaruit konden de dames weer koers zetten naar Medemblik.

De organisatie had alles goed onder controle en toen ook de laatste zeiler zich had afgemeld kon iedereen naar het gesponsorde biertje en de prijsuitreiking.
De prijsuitreiking, gedaan door Hans Bouscholte, bedankte in zijn voorwoord in het bijzonder de rescue en onderstreepte nogmaals dat het afmelden geen overbodige luxe is.

Het weekend Rondje IJsselmeer, gesponsord door Patria Crackers en Biscuits, begon vrijdag met een rustige instructiedag door Mischa Heemskerk en Vincent Huntelman. De vijftien deelnemers hebben een leerzame dag gehad. Op het water is individuele coaching door deze twee ervaren zeilers voor de deelnemers zeer waardevol gebleken.
Vrijdagmiddag kwam verder het gros van de deelnemers aan om nog een paar uur op het water te pakken en de boten op en top in orde te maken voor de Ronde.

Zaterdag ochtend was het een prachtig gezicht hoe de zeilers de 65 catamarans en zichzelf klaar maakten voor het rondje. Met de voorspelde lage temperatuur en koude wind was thermo kleding geen overbodige luxe.
De race begon zonder problemen. Na Makkum begon de wind behoorlijk aan te trekken met als gevolg dat aan de kust bij Friesland de golven erg hoog werden, ongeveer een meter. Ook het feit dat hier de lage wal lag werd het sommige zeilers erg zwaar gemaakt.
Bij Makkum en Workum hebben een aantal zeilers er voor gekozen te stoppen en hier het strand op te zoeken. Deze mensen hebben zich bij de organisatie gemeld zodat er even later een auto is gaan rijden om iedereen weer naar Medemblik te brengen.
De zeventien boten die het hele Rondje hebben gevaren hebben een fantastische race gehad.
De snelste ronde tijd was dit jaar 3 uur en 36 minuten gevaren door Carolijn Brouwer en Sebbe Goddefoid.
Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen hebben een gemiddelde snelheid van 33 km per uur gevaren.

De winnaar van het Rondje IJsselmeer 2005 werden Mischa Heemskerk en Sander de Boer.

Uitslagen:
1 Heemskerk, Mischa Sander de Boer F 18
2 Brouwer, Carolijn Sebbe Godefroid Tornado
3 Samama, Wouter Jeroen van Leeuwen Tornado
4 Bouscholte, Hans Ruurd van Wieren Tornado
5 Huntelman, Vincent Herwin van der Kamp F 18
6 Bickel, Peter Gundula Bickel F 18
7 Cok, Eric Robert van Vliet F 18
8 Wouda, Jurjen Ivo Luijckx F 18
9 Remeijer, R Lucas Schröder F 18
10 Plas, Hans van der Karel de Mooy F 18
11 Schulz, Robert Nicola Schulz F 18
12 Monteny, Marcel Joost Smeets F 18
13 Dam, Coert van Marius van Dam F 18
14 Breur, Hans Paul Buyse F 18
15 Flier, Jean Louise Jurjen Blokzeil F 18
16 Galen, van Paul Alex van der Meer Tornado
17 Houte de Lange Roland van Joolen F 18

Uitslagen Kajuitcatamarans:

Daamen, Dancker Bart Formula 28
Parrel, Klaas JE Parrel ter Heege Dragonfly 920
Dongen. Cees van Marc v d Zwaluw F 27
Bokkerink, Rischard J. Altena, J de munck Kajuitmultihull
Geus, Jaap de nnb Dragon fly 800
Visser, Hans-Peter Robert Teunisse Cosair 28

foto © KNRM

Meer informatie: www.rondjeijsselmeer.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: