PORT OF FELIXTOWE REGATTA - Antwerpse HALF MOON wint de Half Ton Mini Series

  • Author: entityone
    Date: wo, 01/06/2005 - 13:31

De Port of Felixtowe Regatta is het eerste van 5 grote zeilweekends die tellen voor SailEast, het zeezeilwedstrijdkampioenschap van de Engelse Oostkust, een beetje de evenknie van ons Noordzee Kampioenschap. In het weekend van 28-29 mei verzamelden méér dan 60 schepen in de Suffolk Yacht Harbour voor wat doorgaat als het grootste en best georganiseerde zeilevenement van de SailEast-kalender. De PoF-Regatta kent ook een wedstrijd-in-de-wedstrijd: de lokale halftonners strijden er sinds vorig jaar om de George Farmer Trophy. HALF MOON en GENERAL TAPIOCA staken de Noordzee over om de lokale halftonners het nodige vuur aan de schenen te leggen.

De wedstrijden vinden plaats in Dovercourt Bay, net ten zuiden van de haveningang en monding van de River Orwell, bij velen meer bekend als de toegangsweg naar Pin Mill… Dat zeilwater geniet een uitstekende beschutting tegen wind uit westelijke richtingen, de zandbanken er rond heen en de hier en daar geringe diepte bij laagwater zorgen ervoor dat maar weinig commerciële vaart de zeilschepen er kan hinderen.

En dat was het voorbije weekend mooi meegenomen: een harde WZW-wind blies zaterdag 30 knopen lucht door de masten van de meer dan 60 deelnemers. Vele schepen moesten met soms ernstige schade voortijdig terug de haven opzoeken. Ook bij de 8 halftonners werd op deze eerste wedstrijddag een materiaalslag gestreden: op GENERAL TAPIOCA braken bijna alle vallen, de HULLABALOO XV liep ernstige schade op aan de mast. Erger was het gesteld met HARLEQUIN die aangevaren werd door een andere deelnemer: alle scepters aan bakboord werden met voet en al uit dek getrokken, de achterpreekstoel rust op de bodem van Dovercourt Bay en er gaapt een groot gat achteraan waar ooit een bakstagwinch stond.

Maar wat een spektakel tijdens de twee wedstrijden van de dag, een boeienparcours en een indewindse baan rond twee vervaarlijk wiebelende rode tonnen: onder een staalblauwe hemel werden de zeilers getrakteerd op bakken zout buiswater, slierten zeewier en andere algen, en hier en daar op één van de 8 X-332’s die surfend onder spi het record ‘in de chinees gaan’ scherper stelt.

De HALF MOON miste wel de eerste start (in het wind-geweld en strijdend met weerbarstige bakstagen misten ze het startsignaal), maar klom mede door rondom uitvallende boten en een OCS van GENERAL TAPIOCA, op tot een derde plaats in de eerste wedstrijd. De tweede wedstrijd wonnen ze door gewoon erg behoudend te varen en geen gekke dingen te doen bij vlagen tot 35 knopen. Een eerste voorwaarde om een wedstrijd te winnen is nog steeds ze uit te zeilen…

’s Avonds konden de zeilers die nog niet moe waren allemaal de beentjes strekken in de enorme feesttent op het ritme opgelegd door de lokaal wereldberoemde British Yankees Blues Band: goeie rock uit ‘onze’ tijd…

Op zondag kregen we een totaal ander weerbeeld voorgeschoteld: de start van de eerste wedstrijd moest zelfs uitgesteld worden wegens totaal gebrek aan wind. Uiteindelijk kwam er dan toch een zuidelijk briesje opzetten, genoeg voor twee indewindse banen, een kolfje naar de hand van GENERAL TAPIOCA die beide manches won. HALF MOON werd derde en tweede, en verstevigde zo haar eerste plaats in het algemeen klassement. De George Farmer Trophy verhuist zo voor een jaartje naar België.

‘The Belgian 1/2 Ton Team’ zoals we daar heetten, kreeg ook nog de mooie zilveren Hutchison Ports Trophy, voor hun ‘outstanding achievement’: zo opgezet waren ze ginder met de internationale belangstelling voor hun wedstrijd. Goeie PR-stunt ook: nu moeten we volgend jaar zeker terugkomen… met méér boten, en niet alleen halftonners deze keer. Het loont echt de moeite!

foto: De zwaar beschadigde HARLEQUIN © Geert Van Camp

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: