Team Pols/De Laaf domineert tweede dag op Texel Dutch Open 2005

Het M20-team Pols/De Laaf domineerde met twee overwinningen de tweede dag van de Texel Dutch Open. Het Britse jeugdduo Kearns/Burns voer constant en behield daarmee de leiding in het tussenklassement. Jorgen Kerstens en Paul Smissaert staan met hun M20 nog steeds tweede, gevolgd door Willem Geijssen en Rico van Capelle op de nieuwe Capricorn (F18). De noordwestenwind trok in de loop van de ochtend iets aan tot kracht drie. De stroming was sterk en het eiland zonovergoten.

Xander Pols: "Dit weer is machtig mooi en Peter heeft een heel apart zeiltje gemaakt." De M20 van Xander Pols en Sven de Laaf is uitgerust met het nieuwe Maxx Multi Axial Fabric doek van Contender. Zeilmaker Peter Vink: "Het bestaat voor zestig procent uit carbon en veertig procent uit kevlar en is bovendien naadloos. Daardoor kunnen de krachten zich beter oriënteren op de vezels, wat het zeil stabieler maakt." Volgens De Laaf luisteren de schootspanning en bootpositie heel nauw: "Maar dan ga je ook als een kogel." In de eerste race konden Jean-Louis en Jacqueline Flier goed volgen met hun Capricorn. Jean-Louis Flier van Repeat Sales Promotions, de kledingsponsor van de Zwitserleven Ronde om Texel: "We hadden een goede start bij de pin-end, waarna we als eerste weg waren. Xander ging ons voorbij, maar we konden op de spiegel (achterzijde) van de andere M20 blijven." Een twee plaats was het resultaat. "En eerste F18", aldus Flier die nu zevende overall staat. Kearns en Burns werden derde.

Chaotische tweede start
De start van de tweede race verliep chaotisch. Na twee algehele terugroepen wapperde de zwarte vlag op het startschip. Daan Koene: "Toen waren er weer zoveel te vroeg weg dat er wederom een algehele terugroep kwam. De tijd liep echter door, maar dat had niet iedereen door. Vanwege de sterke tegenstroming kwamen niet alle teams op tijd terug achter de lijn. Wij zijn uiteindelijk over stuurboord vertrokken en hadden vrije wind." Rikkert Graat en Daan Koene eindigden met hun Capricorn net achter Pols en De Laaf. De Texelaars Dirk en Albert Pool hadden duidelijk een betere dag. Na het slechte begin van gisteren, trokken vader en zoon vandaag een sprintje met een vijfde en zevende plaats. Deze resultaten zijn goed voor de veertiende plek overall. Pool senior: "De wind was stabieler, waardoor alles veel beter liep."

Horstocht
Eindelijk kon gisterenmiddag de traditionele Horstocht weer plaatsvinden. De afgelopen jaren lieten de omstandigheden dat niet toe, maar nu konden de 55 deelnemende teams volop genieten. Ze voeren onder begeleiding van veiligheidsboten naar de Hors, een beschermd natuurgebied bij het zuidpunt van het eiland. Daar kregen ze gebakken vis, waarna de vloot terugvoer.

Clinic voor vroege voorinschrijvers
Het olympische Zwitserleven Team van Mitch Booth en Herbert Dercksen gaf vanmiddag een clinic voor de eerste tien inschrijvers. Uiteindelijk konden ongeveer dertig geïnteresseerde deelnemers aan de Zwitserleven Ronde om Texel hun vragen stellen. Ze kregen tips variërend van brandingzeilen tot en met de snelste route rondom het eiland. Na afloop verplaatste de menigte zich naar de pitstraat waar de Hobie Concept Boat van het duo lag. De zes meter lange carbonrompen doen denken aan de vorm van de Hobie Fox. "Maar dat is ook alles", zegt Booth. "Verder is niets standaard. De hele boot is van carbon, behalve de aluminium beams. Het platform is breder, 3,10 meter. Er zit veel meer zeil op. Het grootzeil en de fok zijn samen bijna 30 vierkante meter en de spinnaker 31 vierkante meter. De mast is 10,5 meter. Alles in totaal weegt de Hobie Concept 145 kg." Hiermee willen Booth en Dercksen, overall winnaars van de Zwitserleven Ronde om Texel 2004, de line honours (eerste binnenkomst) pakken. Na de clinic volgde de champagnedoop.

Voor morgenochtend staan de laatste twee races van de Texel Dutch Open op het programma. ’s Middags gaan de sponsors, media en relaties van de organisatie het water op met de ProAm-race. Verder zullen de deelnemers aan de Zwitserleven Ronde om Texel de laatste voorbereidingen treffen.

Top vijf TDO na vier races:
1. F18 - Kearns/Burns (GBR), 10 punten
2. M20 - Kerstens/Smissaert (NED), 21 punten
3. F18 - Geijssen/Van Capelle (NED), 32 punten
4. F18 - Gummer/Power (GBR), 32 punten
5. iF20 - Visser/Visser (NED), 36 punten

foto: F18 team Flier/Flier © Olivier Schilling

www.roundtexel.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: