Team Kearns/Burns wint Texel Dutch Open

Het Britse jeugdteam Simon Kearns en Ben Burns won op vrijdag 10 juni de Texel Dutch Open 2005. Door een aanvaring voor de tweede start dreigde de overwinning bijna in het water te vallen, maar de jongens kregen redress (tegemoetkoming in punten na benadeling van zeilers). Datzelfde overkwam het Repeat Team Willem Geijssen en Rico van Capelle met hun Capricorn. Zij klommen op naar de tweede plaats, gevolgd door TNG Team Rikkert Graat en Daan Koene. In tegenstelling tot woensdag en donderdag, stond er vandaag wel een stevige wind uit het noorden. Er dreven wat buien over, de stroming nam toe en de deining was flink. Veel deelnemers aan de Zwitserleven Ronde om Texel testten hun materiaal voor de grote race van morgen.

De eerste dagwinst ging naar Rikkert Graat en Daan Koene. Koene: "We wonnen omdat we het slimste voeren. Het hele veld koos voor de zee, terwijl wij onder de kust bleven. Daar profiteerden we ook nog eens van twee winddraaiingen." De wedstrijd daarna kwamen Mischa Heemskerk en Sander de Boer winnend over de finish.

Pech voor de winnaars
"We hebben een groot gat", zegt Kearns voor de protestkamer. "We lagen te wachten voor de startlijn, toen er een Tornado naar binnen voer." Jan en Arnoud Schrama probeerden achter de Britse Hobie Tiger langs te sturen, maar raakten toch de romp. De Britten dienden een protest in en kregen redress. In de eerste race moesten Kearns en Burns wennen aan de omstandigheden met hogere golven en meer wind. Een achtste plek was het resultaat. Het debuterende duo pakte toch verrassend de eindoverwinning.

Repeat Team aangevaren
Het Repeat Team van Willem Geijssen en Rico van Capelle was eveneens betrokken bij een aanvaring. Geijssen: "We startten goed in de eerste race en kwamen in tweede positie bij de bovenboei aan. Vlak daarvoor maakte een Tornado een stuurfout en kwam frontaal bij ons naar binnen. Wij werden daardoor omgedrukt en de ophanging van het roer bleek kapot te zijn. We moesten dus terug om het te repareren, dus we hebben om redress gevraagd." De jury wees ook hen redress toe. In de tweede race eindigde het duo als derde.

Zwitserleven Ronde om Texel 2005
In de grote feesttent staat vandaag tussen 6.00 en 8.00 uur het ontbijt klaar voor de deelnemers aan de 28ste Zwitserleven Ronde om Texel. Op dit moment hebben 457 teams zich definitief aangemeld op het strand. Het inschrijfbureau was tot gisterenavond 22.30 uur open. De weersvoorspellingen zien er goed uit. Naar verwachting zal de wind naar het noordwesten draaien en kracht vier zijn. Om 8.00 uur zullen de Burgermeester van Texel, mevrouw J. Geldorp-Pantekoekzal, en gedeputeerde Rinske Kruisinga van de Gedputeerde Staten van de provincie Noord-Holland het evenement openen. De start volgt om circa 10.00 uur. De eerste binnenkomst zal begin van de middag plaatsvinden.

Einduitslag Texel Dutch Open 2005:

1. F18 - Kearns/Burns (GBR), 13,6 punten
2. F18 - Geijssen/Van Capelle (NED), 21 punten
3. F18 - Graat/Koene (NED), 25 punten
4. F18 - Flier/Flier (NED), 29 punten
5. M20 - Kerstens/Smissaert (NED), 31 punten

foto: Sailclinic © Olivier Schilling

www.roundtexel.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: