ZWITSERLEVEN RONDE OM TEXEL - Samama/Van Leeuwen breken record

Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen braken op zaterdag 11 juni 2005 alle records tijdens de 28ste Zwitserleven Ronde om Texel. Ze stuurden hun Tornado in 2 uur, 11 minuten en 11 seconden rondom het eiland. Dat was 19 minuten sneller dan Van Teylingen/Manuel in de race van 1997 en dan Bouscholte/Van Wieren tijdens hun poging in september 2003. In de voorlopige uitslag gaat de overwinning op handicap naar Mischa Heemskerk en Sander de Boer op de Hobie Tiger.

Veel uitvallers
De weersomstandigheden maakten het de deelnemers vandaag niet gemakkelijk. Bij de briefing vanmorgen om 8.00 uur was de wind al kracht vijf uit het noordnoordwesten. Die richting in combinatie met de hoge branding eiste de nodige slachtoffers. Boten gingen bij bosjes om met veel materiaalschade als gevolg. Onder hen ook kanshebbers, zoals Xander Pols en Sven de Laaf met hun M20. De winnaars van vorig jaar, Team Zwitserleven Booth/Dercksen, gingen eveneens om. Daarbij raakte de binnenstructuur van de nieuwe carbonrompen dusdanig beschadigd, dat starten niet verantwoord was. Bij het zien van dit slagveld, trok de helft van de 547 ingeschreven teams zich voortijdig terug. Uiteindelijk volbrachten 247 catamarans de Ronde, waaronder paralympisch zeiler Thierry Schmitter met zijn bemanning Erik van den Berge.

"Dan gaat het feest los"
Samama en Van Leeuwen kwamen ook niet helemaal ongeschonden door de branding, maar konden de gebroken helmstok op het water repareren. Ze startten aan de hoge kant van de startlijn. "We konden toen over iedereen heen varen en kwamen als eerste bij de vuurtoren aan." Voor de VC-boei liep het duo aan de grond, waarbij ook het roer schade opliep. "Dat hebben we vast geknoopt. Richting Oudeschild ging het bizar hard en waren we helemaal los. Bij het zuidpunt keek ik op mijn horloge. Toen hadden we nog 45 minuten over om het record te pakken en we hadden nog maar 20 nodig. Bij de finish ging het feest los. Echt super gaaf." Op het strand volgde een groots onthaal met dweilorkest en champagne.

Vijf minuten later gingen Mischa Heemskerk en Sander de Boer als tweede team over de finishlijn. De Boer: "Tot vlak voor de VC bleven Remco Kenbeek en Paul Brouwer nog dicht bij ons, maar toen sloegen zij om. Op dat moment zaten er nog twee Tornado’s voor ons, maar Eduard Zanen haalde eerder de spi weg. Wij gingen er voorbij en daarna was het een kwestie van Wouter bijhouden." Op handicap is het Nissan Pro Team sneller dan Samama en Van Leeuwen. De Texelaars Eduard Zanen en Willem Houwing kwamen in derde positie binnen.

Zwitserleven Gevoel vanuit de hangmat
Hoofdsponsor Zwitserleven verraste de achterblijvers met hangmatten op het strand. Die werden vannacht opgehangen, zodat de bezoekers aangenaam konden genieten van de spectaculaire catamaranrace van dit jaar. Het grote televisiescherm bracht prachtige semi-live beelden vanaf het water en het eiland. Dankzij het Official TNG Timekeeping System bleven ze tevens op de hoogte van de tussenstanden in de kopgroep. Vanavond om 21.00 uur is de prijsuitreiking in de feesttent.

foto: Samama/Van Leeuwen © Annemiek van Kinderen

www.roundtexel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: