OSTAR UPDATE 8 - Italiaanse 40-voets trimaran COTONELLA als eerste in Newport

Franco Manzoli stuurde vanochtend om 4u41 plaatselijke tijd zijn COTONELLA over de finishlijn, na 17 dagen 21 uur en 41 minuten hard en afmattend aandewinds werk. LManzoli wordt zo de eerste Italiaan die de OSTAR op zijn naam schrijft.

De wedstrijdleiding was Franco vanochtend in alle vroegte tegemoet gevaren. Na een tijdje ontwaarden ze dan toch de charmante dame op het witte grootzeil en wisten ze dat het de COTONELLA was die als eerste binnenliep. Een licht verraste schipper Manzoli realiseerde zich niet meteen dat hij gewonnen had. Pas toen hij geen antwoord kreeg op zijn vraag hoeveel andere boten er al binnen waren, kon de zichtbaar vermoeide schipper zijn geluk niet op.

De COTONELLA koos al vrij vroeg in de race voor de noordelijke route, en bleef lange tji derde na de Franse BRANEC 4 en de Canadese SPIRIT. Deze twee deden de laatste week iets teveel zuid in hun koers naar Newport, en kwamen hierdoor onverwacht terecht in lichte veranderlijke wind. Manzoli profiteerde de laatste week van ideale zeilomstandigheden (op de koude mist na), behield genoeg wind in de zeilen en kon de hele tijd in directe lijn op Newport aansturen.

Later vandaag worden BRANEC 4 en SPIRIT verwacht. Deze schepen kruisen momenteel op tegen een … 1 knoop sterke westenwind. Verwacht wordt dat de wind pas in de late (plaatselijke) namiddag weer zal aantrekken.

Bij de monohulls leidt nog steeds de Open 50 OLYMPIAN CHALLENGER, voor de 45-voets ATLANTIX EXPRESS en de Nederlandse Open 40 HAYAI van Nico Budel. Die heeft nog 450 mijl te gaan tot de finishlijn waar half zeilend Nederland hem wellicht zal opwachten. Al was het maar in gedachten.

www.faradaymillostar2005.co.uk

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: