Laureyssens & De Smedt, topduo in de Mini Fastnet

Peter Laureyssens start deze zondag samen met Peter de Smedt in de Mini Fastnet, een 800 zeemijl aanloop wedstrijd voor de Transat 650. Laureyssens is er nogal gerust in, zijn project is uitermate goed voorbereid. Enig minpunt is het Hoge drukgebied dat zich tot midden volgende week boven deze hoek van Europa schijnt te installeren. En bij weinig wind is mijn Basecamp Pogo 2 boot gehandicapt, zegt Laureyssens.

Wat Laureyssens kon doen om zo goed voorbereid als mogelijk aan de start van deze klassieker te verschijnen is gebeurd. In de zoektocht om gewicht te besparen is nu alles weggehaald dat overbodig was. Qua energieverbruik werd alle verlichting vervangen door zuinigere LED lampen. En om het leven aangenamer te maken, kwamen er extra voetsteunen in de cockpit en werden de kooien ergonomischer gemaakt. Want ook bij de Select 650, de wedstrijd van vorige maand, is gebleken dat goed rusten essentieel is in deze uithoudingsraces.

Laureyssens: "Of de concurrentie maak ik me niet echt zorgen. Er zijn geen verbazingwekkende nieuwe zeilers bijgekomen, we kennen elkaars kwaliteiten nu al wel. En zonder al te optimistisch te willen zijn, ik ben er niet bang van. Een groter zorgenkind is de wind. In de seriebotenklasse zijn er nieuwe modellen bijgekomen, zoals de Ginto en de Dingo en die hebben een kleiner ‘nat oppervlak’ als onderwaterschip. Dat betekent minder wrijving en dat is belangrijk bij lichte wind. Wij zullen het onderste uit te kan moeten halen op het vlak van gewichtsverdeling, zodat we nog snel opschieten."

Of hiermee het record in gevaar komt is twijfelachtig. Dat werd in 2003 neergezet door Samuel Manuard et Yannick Cano op een prototypeboot: 3 dagen, 20 uur, 22 minuten, 47 seconden.

Bijkomend bij de door de Ecover Ocean Sailing Academy georganiseerde introductie op oceaanweerkunde, verdiepte Laureyssens zich in de nautische weerkunde in het algemeen. Dat zal zeker in een wedstrijd als deze, die de oversteek van het Kanaal, de Ierse zee en een stukje Atlantische Oceaan omvat, van pas komen. Daarnaast heeft hij doorgewerkt aan zijn fysieke conditie en de uithouding nog verbeterd. Hij heeft ook een cursus ‘survival’ gevolgd bij Open 60’ veteraan Thierry Dubois (die zelf ooit van een gezonken racer is gered). Peter heeft daarvoor een ISAF brevet behaald.

Morgen; zaterdag 18 juni, zeilen de Mini’s een proloog. Naast Peter de Smedt neemt Laureyssens ook nog zijn zeilmaker, Eric Guigan van Delta Voiles aan boord.
Zondag 19 juni om 12 uur starten de 85 ingeschreven boten vanuit Douarnenez. Het parcours gaat vanuit de Baai van Douarnenez onder de Bretonse kust naar de engte tussen de Scilly eilanden en Lands' End (zuid Engeland, over de Ierse zee naar de Fastnet rots en dan weer in rechte lijn terug naar Douarnenez. Goed voor 800 zeemijlen.

Er nemen 11 nationaliteiten deel, waaronder 4 Belgische teams:

Thierry PIRET / Eric YANS - Alexis HUPIN / Luc VANDENBULCKE - en het duo Sébastien GOETHALS - Jonas GERCKENS die net als de twee Peters Laureyssens en De Smedt lid zijn van de Ecover Ocean Sailing Academy

www.minitransat650.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: