Van Uden - TU Delft zeilteam start WK MUMM 30 in top vijftien

Het vanUden-TU Delft Sailing Team startte op woensdag 1 juni 2005 in de top vijftien van het Wereldkampioenschap Mumm 30. Na de eerste drie races in de Franse baai van La Trinité-sur-Mer, staan de Delftse studenten als beste Nederlanders op een dertiende plaats overall. Aan het mondiale kampioenschap doen veertig teams uit negen landen mee. De Brit Browne gaat met zijn Asterix aan de leiding. Regerend wereldkampioen Perini (AUS) neemt met Foreign Affair een achtste positie in.

"We hebben goed gevaren", blikt schipper Gert van der Heijden terug op de eerste wedstrijddag. "De snelheid was prima, de nieuwe zeilenset is echt mooi en twee van de drie starts gingen lekker. We zitten zelfs voor Mean Machine van Peter de Ridder, die twee keer achter ons finishte." De dag begon met uitstel wegens windgebrek, maar gaandeweg de middag trok de lucht open en bouwde de wind zich op tot twaalf knopen. Het vanUden-TU Delft Sailing Team opende met een tiende plek, gevolgd door een 17de en 27ste. Een doelstelling was vooraf moeilijk te bepalen. "Niemand hier is een koekenbakker", zegt Van der Heijden. "Het zijn allemaal topzeilers en het veld ligt ook dicht op elkaar. Zoals ik het nu inschat, moet een eindklassering bij de eerste twintig mogelijk zijn."

Over het WK Mumm 30
Asterix voer vandaag een constante serie van 2-2-3 en staat daarmee bovenaan het voorlopige klassement. De Britse 49er-stuurman Chris Draper, winnaar van olympisch brons in Athene, doet de tactiek aan boord. De Fransman Berthet neemt met Bouygues Telecom de tweede plaats in, gevolgd door Dangerous But Fun van Perris uit Monaco. Het Wereldkampioenschap Mumm 30 duurt van 1 tot en met 4 juni. Er staan elf races zonder aftrek gepland. Van der Heijden: "Dat merk je ook, want er wordt behoudend gestart." Naast het team van de Delftse studenten nemen nog drie boten onder de Nederlandse vlag deel.

Het Van Uden - TU Delft Sailing Team
Het vanUden - TU Delft Sailing Team telt negentien personen, waarvan elf zeilers met uiteenlopende ervaringen. Het walteam bestaat uit vier vaste krachten en dan zijn er nog vier thuisblijvers die de campagne met raad en daad bijstaan. De totale organisatie is ondergebracht in de Stichting Delft Challenge. Die maakt weer onderdeel uit van Broach, de zeilvereniging van TU Delft-studenten. Het doel van de driejarige campagne is het winnen van het studentenklassement van de Tour de France à la Voile.

De volgende partijen ondersteunen het Van Uden - TU Delft Sailing Team: vanUden, TU Delft, Active24, Holmatro, GrandOptical, Eurotech, Avery Graphics, LA 84, Henri Lloyd en Vrolijk Watersport.

foto: MEAN MACHINE (NED) © JM.Liot/DPPI

Mumm30 World Championship website

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: