OSTAR UPDATE 9 - Nederlandse HAYAI als eerste Open 40 in Newport

De Nederlander Nico Budel sturude zijn HAYAI vanmiddag over de finishlijn bij Brenton Reef en schrijft hiermee de Ostar op zijn naam. De enige andere deelnemer, Pieter Adriaans en zijn ROBOSAIL, hebben nog een kleine 2000 mijl te varen. Zij zijn sinds vorige week terug in de wedstrijd nadat de schipper alle hydraulische problemen aan boord van zijn gesofisticeerde oceaanracer opgelost had.

De Open 40 klasse werd van bij de start beschouwd als de koninginneklasse, maar één na één vielen de topfavorieten uit met pech. LA PROMESSE, ROARING FORTY, VM MATERIAUX, … allen moesten ze de strijd staken, verraden door hun materiaal. Dat wijst erop dat deze boten toch erg veeleisende schepen zijn om mee te varen, en je had het de 66-jarige Nico moeilijk kwalijk kunnen nemen als hij voor een andere boot had gekozen. Maar Nico wilde absoluut een Open 40 en was blij dat hij de oude Russische WINDS OF CHANGE op de kop kon tikken. Hij gaf de boot een ware verjongingskuur en liet de wijsheid van de jaren spreken door een na een behoudend gevaren wedstrijd als derde monohull in Newport aan te komen. Dat hij daarbij ook nog de pluim van het Open 40-klassement op zijn hoed steekt, is een mooie bekroning van zijn doorzetten.

Om alle criticasters de mond te snoeren: de HAYAI deed er dit jaar een volle dag minder over dan in 2000!

www.faradaymillostar2005.co.uk

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: