Drenkeling IN de kuip

Hoe men een kampioenschap verliest én een fles champagne wint...
Light vessel race vanuit de mistersandman.
Nadat we een prachtig gelukte optie genomen hadden om eerst een lang stuk tegen de stroom op te varen en dan pas overstag te gaan, kwamen we met onze beneteau 317 mistersandman in het goede gezelschap van Kommer en Kwel (Selection 37) en Bellaquine (X99) aan de bovenwindse boei, ver voor alle andere concurrenten, en hadden we dus al een optie op de overwinning genomen.Tot ongeveer 1500 uur bleven we dicht bij elkaar.Na het nemen van de MOW2 , die aan lager wal lag , hadden we nog een kruisrak te goed .Ondertussen was de wind fel toegenomen , zeker een 6 Bft ,en waaide ze pal het strand op , wat uiteraard een erg woelige zee gaf .Toen zagen we op onze weg naar het volgende in de windse merkteken een gekapseisde Catamaran liggen , die aan het afdrijven was richting strand.
Hij gesticuleerde fel , en we weken wat van onze koers af.Hij riep ons toe dat zijn kompaan verder in zee lag.
Wij zagen inderdaad een goede tweehonderd meter verder een drenkeling.
We hebben direct koers gezet naar die persoon , die we zwemmend met een enorm aluminium raamwerk en een roer in zijn handen aantroffen.
Het bleek het volledige roer te zijn van de cat.Terwijl hij het roer vasthield was de cat natuurlijk gaan wegdrijven...
We namen dit dus maar aan , en begeleidden hem naar de spiegel , waar hij langs het trapje aan boord kwam.
Drenkeling IN de kuip , dus.Het roer werd zo goed als het kon in de kajuit opgeborgen , wat gezien lange helmstokken nog niet meeviel.
Hij zag er erg grauw uit , en was redelijk uitgeput .We gaven hem wat water.
Ondertussen probeerden we contact te nemen met het wedstrijdcomitee , wat niet zo vlot ging.We belden per gsm ook naar de loodsdiensten en controletoren van Zeebrugge, waar niemand opnam...
Ondertussen wisten we wel de organisatie te bereiken via vhf , die allicht wel het nodige deed om de instanties te raadplegen.
We hadden een drenkeling , uitgeput , waar misschien een hele reddingsaktie voor op gang zou komen... en die we kwijt wilden, we zeilden immers in wedstrijd (en voor 'n keertje waren we goe bezig).
We beslisten hem naar het strand te brengen, via zijn kompaan, maar die was ondertussen al lang afgedreven bij het strand.
Omdat die man blijkbaar van de rbsc beachclub van het zoute was vertrokken, besloten we in die richting te zeilen en dan maar de aandacht van de strandreddingsdiensten op te wekken, wat snel lukte .
De arme man mocht dan nog eens in het water springen , om opgepakt te worden door de reddingsboot die achter ons vaarde , maar door de grote golfslag niet dichterbij wilde komen.
Gezien dit alles toch een drie kwartier in beslag nam , zagen we het nut niet in van nog verder te varen , we waren té ontgoocheld dat we zo'n mooie winnende positie moesten afgeven, wat we zonder discussie hadden gedaan .
We vroegen redress aan de jury , die ons echter niet kon klasseren gezien we de wedstrijd niet uitzeilden.
Dat weten we dus ook weer.

We kregen wél een fairplay prijs , en veel gelukwensen met ons goed zeemanschap.Dit maakt veel goed.
We kregen ook een lekkere fles champagne , die onze catzeiler achterliet toen hij zijn roer kwam ophalen. Door de havenmeester was ze ondertussen reeds gekoeld .Kleine attenties als deze zijn op zo'n momenten goud waard.

Dit overigens prachtig georganiseerde Light Vessel Weekend zullen we alleszins niet vlug vergeten, hoewel het resultaat met een Did Not Finished in de belangrijkste race uiteraard niet meeviel.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: