Laureyssens & De Smedt, Antwerps topduo wint de MINI FASTNET 2005

Peter Laureyssens en Peter de Smedt wonnen met minder dan één minuut voorsprong de Mini Fastnet zeilrace gewonnen. Na achthonderd mijl in lichte weersomstandigheden vielen de racers op tien zeemijl voor de finish stil. In extremis wisten de beide Peters hun positie in het seriebotenklassement te behouden.

Deze prestatie plus de een koppositie in de voorgaande Select 650 wedstrijden maken Peter Laureyssens tot een van de favorieten van het Open 650 circuit, wat een belofte inhoudt voor de komende Transat 650.

Peter Laureyssens: "Nog nooit zo een droge en comfortabele race gevaren. Nooit meer dan 4 bft. wind en altijd warm en droog. We hebben tegen de wind gelaveerd langs de Britse zuidkust en zijn redelijk snel tot bij het keerpunt Fastnet gekomen. Dat was een kwestie van snelheid maken en een zo recht mogelijk lijn te volgen. Vanaf Fastnet onder de Ierse zuidkust hebben we tactisch meer rekening moeten houden met de weerkaarten."

Basecamp met de twee Peters had zich van bij de start alsmaar beter kunnen plaatsen in de top van de vloot. Een uitzonderlijke situatie omdat de serieboten vooral in lichte omstandigheden het moeten afleggen tegen de prototypes.

Laureyssens: "Het is pas bij de terugkeer vanaf Fastnet dat we besloten om langs rechts van het hogedrukgebied dat zich langzaam het kanaal inwurmde heen te varen. Achteraf beschouwd leverde die kleine omweg ons een klein voordeel op." Van een veertiende plaats bij de passage van de Fastnet, waren ze opgeklommen naar de achtste plaats in de scratch. (het algemeen klassement)

In het zicht van de Bretoense kust begon de race opnieuw. Basecamp stuurde recht op de baai van finishplaats Douarnenez aan maar bij het passeren van de laatste te ronden boei bij de monding van de baai, viel de wind helemaal weg. Van een fikse bries en surfend over de golven naar nul.

Laureyssens: "Achter ons bleven ze maar komen en na een uur of vijf lagen er wel dertig boten bij die boei. Maslard en Merigaud zijn met de Credit Agricole ontsnapt en maakten de hele omweg langs de noordkust van de baai, waar na de zonsopgang duidelijk de landwind het snelst opkwam. We zijn dan toch de rest van de vloot voorgebleven en finishten uiteindelijk als eerste serieboot. Onze overwinning bleef vaag tot het duidelijk was dat de Credit Agricole geen serieboot is. Als dat wel was geweest, zouden we zijn gaan siësten. Maar nu dat niet zo is, is er tijd voor een feestje"

Winnaar in de prototype klasse: E.LECLERC-BOUYGUES TELECOM / Corentin DOUGUET - Samuel MANUARD

Winnaar in de Seriebotenklasse: BASECAMP / Peter LAUREYSSENS - Peter DE SMEDT

Laureyssens is erg tevreden over deze wedstrijd. Het bewijst, samen met de voorgaande prestatie in de voorgaande race en de overwinningen in 2004 dat ik er klaar voor ben. Natuurlijk is een transat van een ander kaliber, maar de voorbereidingen zijn nog niet afgelopen.

Qua concurrentie is Laureyssens er nogal gerust in. Hij heeft stilaan de snelste serieboot en kent die volkomen, fysiek staat hij erg scherp. Er is nog werk aan de meteorologie en de uithouding. Dat is voor de volgende maanden.

In juli staan er nog drie wedstrijden op het programma van opgaand niveau.

www.minitransat650.be
www.winchesclub.com/fastnet650/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: