UGS-J/spot Winnaar Franse Open Kampioenschap J/24

Je vertrekt met de boot en Trailer in alle vroegte richting Bretagne op zoek naar oester, Muscadet en goed zeil weer. De voorbereidingen voor de Europese Kampioenschap in Le Crouesty was de reden om de Franse Nationals er maar even erbij te pakken.

Een weekendje even op en neer naar Bretagne voor 6-7 potjes is best heftig.

Vertrokken om 06.00 voor de 1000 km reis resulteerde ondanks files bij Antwerpen en Parijs en een lekke band bij Kortrijk in een aankomst om ca 20.00 Hr. Boot direct klaar maken door de mast er effe met de hand op t zetten. Deze aanpak was voor de locale Franse wel een unieke ervaring. Hierna gevolgd door een Menu de Toerist met de eerste oesters!

Zaterdag, Bewolkt maar goede temperatuur, boot te water en verder op tuigen. Crew wegen, inschrijven en Sailing instructions…. (in het Frans natuurlijk).

De J/spot had een debutant aan boord, Eric van Kasteel, welke zijn eerste J/24 tijdens de NSR in Scheveningen beleefde. Het J24 virus was er al snel en Eric kwam direct in aanmerking voor beiden Franse Events.

Signant detail is dat Eric 2-talig is opgevoed (Nederlands en…. Frans)

De zaterdag met ca 6-8 kn oostelijk wind en een stroom die je niet kan begrijpen, gestart voor de banana baan. Eerste ronding lagen we er absoluut niet bij maar een strak voor de winds rak eindigde wij als 4e bij de benenden ton. Hier ontstond een incident met een Fransoos. (onze giek in zijn reling) dus wij een 720° en lagen weer 12e of zo. Uiteindelijk toch nog 6e geworden, door concentratie en slim zeilen.

De 2e wedstrijd ging beduidend beter door als 3e de boventon te ronden en verder aan te vallen.

Stroom en shift specialiste aan boord Onze Kim, (genomineerd als best sailor of the week) koos de rechterkant en dat resulteerde in de eerste paal. Concurrent was o.a GBR 4242 van David Ellis, met een 1e en een 4e.

Na de eerste dag totaal 7 puntjes wat toch nog een 2e totaal plekje betekende, maar alle concurrenten er vlak bij.

Zondag blauwe lucht, 24 graden, wind 14 kn afnemend gedurende dag naar 5 kn.

3 wedstrijden waarbij de eerste werd gewonnen door de GBR en wij werden 3e . Hierdoor was het gaatje nog groter. De 2e wedstrijd zijn we net op tijd gestart door nog op 30 sec met spi op, trachten aan de goede zijde van de lijn te komen. Dit lukte net en door een shift konden we op het veld in lopen en de boventon als 3e ronden. Dit hebben we volgehouden en doordat GBR 4242 "maar "5e"werd, werd het punten aantal gelijk.(incl. aftrek)

De 3e wedstrijd gingen de Engelsen als eerste om de boventon gevolgd door een fransoos en dan de NED 62. Zeer oplettend in het Spi rak kwamen wij net voor de GBR en lagen als eerste naar de beneden ton. De wind was er al aardig uitgezakt en het Committee besloot af te korten bij deze ton en hierdoor zeilden wij een 1e plek en GBR een 3e en wat het verschil 2 punten maakte.

Of er wel of niet die dag nog een 4e wedstrijd zou worden gezeild was nog spannend, Maar de wind liet het af weten en het Committee stuurden iedereen naar de haven waardoor de NED 62 dit Franse kampioenschap als winnaar af kon sluiten.

De prijs uitreiking (natuurlijk in het Frans) hebben naast een ontzettend lelijke beker, de YCCA vlag ontvangen en 2 stuks life vesten.

Om 18.00 Hr. retour naar Nederland waar we diep in de kleine uurtjes arriveerde.

Volgende week terug naar het Oester paradijs.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: