Vrijdag de 35e DELTAWEEK van start

De Deltaweek is een wedstrijdserie voor kajuitjachten op de Oosterschelde en Noordzee voor de Zeeuwse, Hollandse en Belgische kust. Hoewel de inschrijving nog niet is gesloten hebben zich al ruim 150 deelnemers aangemeld. Aanstaande vrijdag 1 juli begint de Deltaweek bij de met de aanbrengrace. De aanbreng race is oorspronkelijk bedoeld om de deelnemende jachten van "Holland naar de wedstrijden in Zeeland te varen. Door de dammen van de Deltawerken is de race steeds korter geworden en start nu bij de Krammersluizen.

OPENING
Op zaterdag 2 juli om 18.00 uur vindt de officiële opening van de Deltaweek plaats op het "Luitje" in Zierikzee. De openingshandeling wordt dit jaar verricht door dhr C van Liere voorzitter van de Zeeuwse beroepsvissers vereniging ZEVIBEL en burgemeester van de gemeente Noord-Beveland.

Nieuw in de Deltaweek 2005

Kampioenschap First 31.7
Op 8,9 en 10 juli wordt tijdens de Deltaweek het allereerste open Nederlandse klasse kampioenschap voor jachten in de First 31.7 klasse gehouden. De First 31.7 is een nieuwe klasse die pas in 2005 haar officiële erkenning als eenheidsklasse van het watersportverbond heeft gekregen.

Veronica race korter
De traditionele Veronica race wordt dit jaar gepland als een zeewedstrijd buiten de Roompotsluis van één dag op vrijdag 8 juli (een zeildag van ongeveer 8 à 12 uur). Vorig jaar is door het weer al noodgedwongen volgens dit schema gevaren. Het is de zeilers echter goed bevallen. Daarom wordt de Veronica race voortaan op één dag gepland. Zaterdag kunnen de zeilers dan nog een wedstrijd varen. Met deze verandering komt een einde aan de Veronica race als een meerdaagse zeerace, een traditie die ouder is dan de Deltaweek en die begon met een race vanuit Colijnsplaat naar het schip van de toenmalige piratenzender "Veronica", dat destijds ter hoogte van Noordwijk voor de kust lag, en terug.

Nieuwe voorzitter
Nieuw is ook de voorzitter van de Stichting Deltaweek. Klaas Nijpels heeft zich zes jaar lang voor 200% ingezet als voorzitter. Volgens de statuten van de Stichting Deltaweek kan hij echter na die periode niet meer worden herkozen, dus moest hij zijn functie neerleggen. Jozua van Sprang heeft het roer van de Stichting Deltaweek over genomen van Klaas Nijpels. Jozua is zelf enthousiast zeiler en voormalig verkeersvlieger. Met zijn verkiezing heeft de Deltaweek een nieuwe roerganger die als geen ander in staat zal zijn de door Klaas ingezette koers voort te zetten.

Triple nummer ook voor ORC-CLUB
Voor het eerst zal tijdens de wedstrijden van de ORC-CLUB jachten de uitslag worden berekend met de zgn Triple nummer handicap. Daarbij krijgen de (zeer verschillende) deelnemende jachten een correctie op hun gezeilde tijd die ook afhankelijk is van de windsterkte. Op deze manier wordt beter rekening gehouden met de verschillen tussen de boten.

Wat is het zelfde gebleven?

Kampioenschap ORC-CLUB
Net als vorig jaar wordt tijdens de Deltaweek 2005 in de weekenden op 2, 3 en 8, 9 en 10 juli het Nederlandse ORC-CLUB klasse kampioenschap Zuid gevaren. ORC-CLUB schepen zijn toer kajuitjachten die ook wedstrijden varen.

IMS wedstrijden in de weekends
Voor de IMS klassen worden wederom wedstrijden georganiseerd op zaterdag 2, zondag 3 en vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli 2005. IMS jachten zijn kajuitjachten die veelal speciaal voor wedstrijden zijn ingericht.

Eenheidsklassen en sportboten
Op zaterdag 2 juli en zondag 3 juli worden voor de eenheidsklasse Maxfun wedstrijden georganiseerd. Ook de sportboten starten op deze baan. De J-22 klasse zullen we dit jaar tijdens de deltaweek missen door het wereld kampioenschap dat voor deze klasse op de zelfde datum elders in Nederland wordt gehouden. Volgend jaar zien we ze weer op de Oosterschelde.

Rond en platbodem jachten.
De traditionele rond en platbodem jachten met hun karakteristieke zijzwaarden varen tot zaterdag 9 juli op alle dagen tijdens de Deltaweek wedstrijden.

www.deltaweek.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: