Twee kampioenschappen tijdens de DELTAWEEK 2005

Van 1 tot en met 10 juli 2005 wordt de 35e Deltaweek gehouden. De Deltaweek is een zeilrace (ik vind het raar om de Deltaweek een zeilrace te noemen, wellicht beter: De Deltaweek bestaat uit een aantal zeilraces..) voor kajuitjachten op de Oosterschelde en Noordzee voor de Zeeuwse, Hollandse en Belgische kust. Er nemen per jaar ruim 200 zeiljachten aan deel. Daarmee is de Deltaweek het grootste meerdaagse zeilevenement van Zuid-West Nederland. Tijdens de Deltaweek wordt een tweetal Kampioenschappen gevaren. De ORC-CLUB klasse vaart er het open Nederlandse klasse kampioenschap Zuid en de First 31.7 eenheidsklasse kajuitjachten vaart er het open nationale klasse kampioenschap.

Het eerste kampioenschap First 31.7
Voor de ORC-CLUB klasse is het de 4e keer dat er een kampioenschap wordt gehouden. Alle keren gebeurde dat tijdens de Deltaweek. De boten in de ORC-CLUB klasse zijn in principe "gewone" toer kajuitjachten die wedstrijd varen. Maar er wordt daarom niet minder fanatiek om de ereplaatsen gestreden.
De First 31.7 eenheidsklasse is nog jong en vaart dit jaar op verzoek van de klasse organisatie zijn eerste kampioenschap in de Deltaweek. De kersverse klasse organisatie heeft de erkenning van de eenheidsklasse in recordtijd voor elkaar gekregen en heeft ook verder grootse plannen en ambities.
Over de keuze om juist tijdens de Deltaweek het kampioenschap te houden merkte Adri van de Velde (een van de initiatiefnemers voor de vorming van de eenheidsklasse) op: "Ik vaar al jaren mee in de Deltaweek en ken de betrouwbaarheid en de reputatie. Ook de variatie van windward/leeward banen, op de Oosterschelde en rond de boeien op zee, geeft de deelnemers de kans al hun kunnen te demonstreren. En niet te vergeten de ontspannen sfeer en gezelligheid rondom de wedstrijden. Tenslotte is het ook een goede ontmoetingsplaats tussen Belgen en Nederlanders."

Programma voor de Deltaweek 2005
Het programma voor de 35ste Deltaweek is als volgt:

Vrijdag 1 juli: Race van Bruinisse naar Zierikzee; aanbrengrace
Zaterdag 2 juli en zondag 3 juli worden er races georganiseerd vanuit Zierikzee
Maandag 4 juli: Butengaets race van Zierikzee naar Sint Annaland
Dinsdag 5 juli: Wedstrijd van Sint Annaland naar Yerseke
Woensdag 6 juli: Onrustrace van Yerseke naar Colijnsplaat
Donderdag 7 juli: Emelisserace van en terug naar Colijnsplaat
Vrijdag 8 juli: Veronicarace, Zeelandbrug-, en Roompotrace:
lange wedstrijden op zee voor de Zeeuwse, Hollandse en Belgische kust; Vuilbaard race: korte wedstrijd van en terug naar Colijnsplaat;
Zaterdag 9 juli: Zaterdagwedstrijden van Colijnsplaat naar Colijnsplaat; afsluiting en prijsuitreiking voor Rond- & Platbodems van de Deltaweek 2005 in Colijnsplaat;
Zondag 10 juli: Finale IMS; finale kampioenschappen; afsluiting en prijsuitreiking van de IMS klasse en het ORC-Club en First 31.7 kampioenschap in Colijnsplaat.

Het Open Nederlandse Kampioenschap voor kajuitjachten in de ORC-CLUB klasse Zuid wordt tijdens de Deltaweek 2005 gezeild op 2 en 3 juli vanuit Zierikzee en op 8, 9 en 10 juli vanuit Colijnsplaat. Het Open Nederlandse klasse kampioenschap First 31.7 wordt gevaren op 8, 9 en 10 juli vanuit Colijnsplaat.

Over de Deltaweek
De Deltaweek is een zeilrace voor kajuitjachten op de Oosterschelde en Noordzee voor de Zeeuwse, Hollandse en Belgische kust. Er nemen per jaar ruim 200 zeiljachten aan deel. Daarmee is de Deltaweek het grootste meerdaagse zeilevenement van Zuid-West Nederland. Het grootste aantal deelnemers vaart tijdens het eerste weekend.

Er worden wedstrijden gevaren in de klassen IMS (echte race-kajuitsjachten), ORC-Club (wedstrijdvarende toerschepen) en Rond- & Platbodemschepen (de traditionele schepen met zijzwaarden). In het eerste weekend worden ook wedstrijden gevaren door sportboten en J-22, J-24, Max Fun (hoe schrijf je Max Fun?, in nieuwsbrief hanteer je een andere schrijfwijze) eenheidsklassen. In het 2e weekend varen de First 31.7 eenheidsklasse het Nederlandse kampioenschap. In 2005 wordt de Deltaweek gehouden van 1 tot en met 10 juli. Nadere informatie WWW.DELTAWEEK.NL.

foto: archief Deltaweek 2004 © Ronald den Dekker

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: