Francis Joyon en IDEC wachten gespannen in New York

Al in maart bracht de sympathieke Franse zeiler Francis Joyon zijn 27-meter lange trimaran IDEC naar New York om van daaruit een poging te wagen in z’n eentje het transatlantisch record van west naar oost te verbeteren. Dat staat al sinds juni 1994 op naam van Laurent Bourgnon die toen met zijn PRIMAGAZ in 7 dagen, 2 uur en 34 minuten de 2925 mijl aflegde. Pas nu kondigt zich een ideaal vertrekschema aan. Jean-Yves Bernot, de Franse weer- & windvoorspellersguru, raadde Francis alvast aan het onderwaterschip van de IDEC een grondige afstofbeurt te geven. Morgen al zou hij de trossen kunnen losgooien.

Maar nu lijkt het er op dat een ideaal weerpatroon in de maak is: aan de oostkust vormt zich momenteel een depressie die de Atlantische Oceaan en later ook onze contreien als reisdoel heeft. Zij wordt gevoed door het krachtige hogedrukgebied boven de Azoren. Daaruit ontstaat een regime van gunstige zuidwestenwinden die Francis Joyon zal weten te gebruiken om de IDEC naar de overkant te jagen. Hij is het wachten immers grondig beu: de voorbije weken waren lang. Eén keer leek het te kunnen, maar in de loop van de eerste uren keerde Francis naar New York terug: de voorspelde wind bij de Ambrose vuurtoren was niet op de afspraak.

"Het idee is eenvoudig", zegt Joyon zelf: "ik zorgt ervoor dat de boot net aan de voorzijde zo’n depressie en in de zuidwestcirculatie komt, de IDEC doet dan de rest. Al wat ik moet doen is een mooi traject uitstippelen zodat de depressie ons niet inhaalt."

Eenvoudig is het idee wel, maar 7 dagen lang in een hels tempo een 27-meter lange trimaran in je dooie eentje aan de praat houden om tegen dezelfde snelheid als de depressie naar Frankrijk te stormen, dat doe je niet onvoorbereid. De tocht is zeker geen zomers gezondheidswandelingetje: IDEC krijgt zeker te maken met dichte mist boven de Grand Banks, die bovendien bezaaid liggen met vele vissersschepen, en wie weet drijven er nog uit de kluiten gewassen ijsblokjes rond. Zeker niet ondenkbeeldig in deze tijd van het jaar…

Je kan de recordpoging van Francis Joyon volgen op de website www.trimaran-idec.com: de posities van de trimaran worden er om de twee uur bijgewerkt. De posities van de IDEC worden ook continu vergeleken met die van de PRIMAGAZ van 11 jaar geleden.

foto © Billy Black / DPPI

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: