WK MUMM 30 - Fransen steken verdiend wereldtitel op zak

  • Author: entityone
    Date: ma, 06/06/2005 - 12:10

De Franse Mumm 30 BOUYGUES TELECOM, geschipperd door Pierre-Loïc Berthet, zorgde voor een ongekende tricolore roes in het Zuidbretoense La Trinité-sur-Mer. Hij en zijn crew staken er na een felbevochten reeks de wereldtitel in de Mumm 30-klasse op zak. Berthet & Co zijn al enige jaren dé referentie in Franse Mumm-wateren, maar nu bewezen ze dat ze ook internationaal aan de top staan. In dit WK Mumm 30 verschenen boten uit maar liefst 17 landen aan de startlijn.

De Franse boten deden het overigens niet slecht in dit WK : met vier boten in de toptien lieten ze de wereldtop zien dat meetellen. De zege van de BOUYGUES TELECOM werd pas duidelijk op de laatste dag: zaterdagochtend stonden ze nog 5 punten achter op de COYCH-TOULON-MEDITERRANEE van het duo Henry-Audigane, maar na de eerste manche was die achterstand al weggewerkt: Berthet & Co werden 8ste, de Zuidfransen pas 16de. In de tweede en laatste manche van het WK zorgde matchrace-specialist Mathieu Richard er op de BOUYGUES TELECOM voor dat de COYCH-TOULON-MEDITERRANEE zorgvuldig uit de wedstrijd gehouden werd. De titel was meteen een feit.

In de Mumm 30-klasse is Pierre-Loïc Berthet sinds 3 jaar de onbetwiste nummer één in Frankrijk. Dit weekend werd voor hem een hoogtepunt in zijn carrière en zorgde voor internationale erkenning van zijn talent. Fabien Henry en Sébastien Audigane kenden met hun bemanning (die voornamelijk uit Laser-zeilers bestond) een echte off-day, op het slechts mogelijke moment van dit WK: pas in de laatste manches gaven ze de titel uit handen.

Op zaterdag was er niet veel meer te merken van de depressie die de dag voordien over de baai van Quiberon trok: een zonovergoten dag, met een westelijk briesje van 10 knopen dat nog voor een beetje golfslag zorgde. De veertig Mumm 30’s zorgden voor een schitterende apotheose van dit 4 dagen durend WK. Beide Amerikaanse boten GROOVERDERCI en BARKING MAD sloten dit WK in schoonheid af door respectievelijk als 1ste en 2de te finishen in de laatste manche. Wellicht een beetje te laat voor beide schippers Demourkas en Richardson: zij waren met andere ambities naar Frankrijk gekomen… Nog een buitenlander die met een wrang gevoel naar dit WK zal terugkijken is Nederlander Peter de Ridder, die met zijn MEAN MACHINE eerder de Europese titel op zak stak. Hij kende woensdag een niet al te beste eerste dag, maar wist zich dankzij twee manche-zeges toch op te werekn naar de 8ste plaats overall. Zijn BFD in de 7de manche (samen met 14 andere schepen iets te vroeg over de startlijn) ontnam hem alle kansen op de eindoverwinning.

Op de derde plek in het eindklassement staan de Engelsen met de ASTERIX. Schipper Louis Browne overklaste de tegenstanders tijdens de eerste twee dagen, maar werd uiteindelijk geveld door het wedstrijdreglement dat bepaalt dat alle manches meetellen. Ook de ASTERIX kreeg een BFD in de dramatische 7de manche. Game over. De schipper van de ASTERIX, die in La Trinité in april al de Spi Ouest won in in de Mumm 30, kon enkel kwijt dat hij blij was om verslagen te zijn door een kampioen van het kaliber van een Berthet…

De andere grote verrassing van het WK waren zoals eerder aangegeven de Zuidfranse boot uit Toulon, die voornamelijk uit Laser-zeilers bestond. Zij vielen op door hun durf en regelmatigheid. Hoewel ze slechts in de laatste rechte lijn naar de eindzege geklopt werden door de concurrenten uit het Westfranse Nantes, was de schipper Fabien Henry toch blij met de prestaties in dit WK: een tweede plek in het WK is een goede graadmeter voor de Tour de France à la Voile die begin juli van start gaat en die het hoofddoel is van dit team.

Het studententeam van de Universiteit van Delft behaalde uiteindelijk, na een veelbelovende start, toch ‘maar’ een 28ste plaats, na een BFD in de 7de en een DSQ in de 9de manche. Dat is 6 plaatsen beter dan de andere Nederlandse boot TRIPLE P. De SILCON THEATRE SCENERY werd allerlaatste, en moesten tijdens de wedstrijdreeks een OCS, een BFD en een DSQ slikken. Niet echt gezond voor de eindklassering…

Geen van beide Belgische Mumm 30’s verschenen aan de start. De T-SERVICE INTERIM heeft een studentenbemanning (die zijn nu volop aan het blokken), de bemanning van de Gentse Mumm 30 van Philippe Bergmans heeft nog iets te weinig wedstrijdritme om al meteen te kunnen uitblinken op een WK.

Mumm30 World Championship website

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: