TEAM ABN-AMRO in de Congo

La Route De L'equator - Eindelijk in Congo aangekomen na een mooie race van 23 dagen. We waren snel de mediterrane uit door de mistral en de lavante en waren na 8 dagen al voorbij de Canarische eilanden alles op de spi met 20knots wind en 12 tot 23 knopen boatspeed. Daarna kregen we lichter weer en zijn we de kant op gaan zoeken onwijs gaaf we zeilden bijna de sahara in 2 dagen lang 500 meter van de woestijn (was redelijk warm zeker in de boot 55gr). Nog gezwaaid naar wat lokale cameljockeys en andere verdwaalde Marokkanen.

Na de Kaap Verdische eilanden kregen we de doldrums waar we met veel mazzel binnen drie dagen door heen konden komen. In de doldrums heb je alle weer systemen door elkaar door de effecten van het noordelijk en zuidelijk halfrond. Je hebt hier van complete windstiltes tot windkracht 8 richting variabel in 30 minuten 24hr per dag wat betekent oneindig veel zeilwissels erg vermoeiend en je schiet niks op. Gelukkig waren wij er snel door omdat we een mooi gaatje in het weersysteem konden vinden. Daarna met de trade wind reachend de laatste 2200 mijl naar Congo dit ging lekker snel tot 300 mijl voor de kust wat normaal 24 uur varen is was nu door windgebrek drie dagen letterlijk dobberen(redelijk frustrerend).

Echter de aankomst maakte alles goed ‘s nachts gefinisht en we moesten blijven wachten op zee omdat het welkomst comité pas ‘s morgens in gereedheid kon worden gebracht. Nadat de el presidente (redelijk foute dictator met een goede hoeveelheid blingbling en PIMP stick) van Congo om 10hr was aangekomen konden we eindelijk naar binnen geen idee dat er 20.000 dolle negers op ons stonden te wachten in volle feestsfeer. Enorm het enthousiasme en lawaai vluchtend pluimvee in de wijde omtrek. Als helden ontvangen ongelooflijke shock na 23 dagen op zee met elkaar. Alsof we de UEFA Cup hadden gewonnen, alle rimboedorpen waren naar point noire afgereisd voor het feestje. ‘s Avonds bij de dictator op diner geweest met het gehele team. Onze flightcontainer was nog niet aangekomen dus hadden we snel wat campingsmokings gekocht om toch nog in smoking aan te komen. We vielen redelijk op...

Verder is het hier een waar gekkenhuis en vermaken we ons prima met alle luxe die ons word aangeboden. Als ware kolonisten drinken we onder de palmbomen cocktails op het strand maken we jungletochten en laten onze zwarte vrienden de Nederlandse restanten van de negerhandel zien die hier een eeuw geleden nog floreerde! We kunnen niet normaal over straat zonder een escorte vrouwen van lichte zeden achter je aan en iedereen denkt dat je seb josse bent (schipper is hier de nationale held geworden) omdat ze wat moeite hebben om ons bleekscheten uit elkaar te houden. Het was de 4500 mijl wel waard. Gister hadden we nog een demonstratie race voor het publiek op zee met veel belangstelling werden we vanuit de holle boomstammen bekeken. Ongelooflijk dat je met zon halve mahonie stronk de zee op gaat!

In middels is de boot uit het water en gaan we morgen met het vliegtuig naar brasil. Aldaar hebben we korte baan wedstrijden en zijn we 19 juli weer klaar. Grote teleurstelling dat ik het lustrum mis had me er erg op verheugd!!! In augustus hebben we ons kamp voor drie weken in Den Helder ik hoop dan iedereen weer eens even te spreken.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: