UIT DE KUIP: Belgische GARCE 2de tijdens ONK 31.7

Programma verliep als volgt:
Donderdag 7 juli controle klassevoorschriften en safetycheck, verzameling bemanning bestaande uit Jan Vandenbossche, Jan Vanspeybroek, Gregory Pintelon, José Alves, Chris Blancke en mezelf.
Vrijdag 8 juli een offshorerace op de roompot, start 8u30
Zaterdag 9 juli up-down wind races aan de rechterzijde van de Deltabrug.
Zondag 10 juli inshore race op Oosterschelde voor Colijnsplaat.

Dus naar onze mening een werkelijk kampioenshap waar alle competenties dienen getoond te worden. Aantal deelnemers 21.
Donderdag na de check, waar wij notabene ons aluminium anker van boord moesten nemen en op het laatste ogenblik vanuit het verre West-Vlaanderen ons zwaar anker aan boord moesten nemen (blijkbaar hebben anderen gevaren met een aluminium anker met loodlijn, zoals de onze…), de boot nog in laatste instantie aan de roompot gaan leggen om alle problemen met sluizen de volgende morgen te vermijden. Gelukkig maar, de eerste sluis was voorzien voor 06u, maar de sluismeester had zich verslapen waardoor er uitstel werd gevraagd wegens het te laat komen aan de start…

Start een 10tal minuten later dan voorzien zijn we vertrokken voor een race van 40 mijl in lichte condities, prima start maar een beetje problemen rond bootsnelheid. Aan de eerste boei, 1 Prime Time (als een raket), 4e Garce. Oef, een beetje spanning verdwenen omdat het toch maar altijd uitkijken is voor de eerste maal éénheidsklasse varen en geen idee hebben hoe goed je bootsnelheid zal zijn. Al snel bleek dat er een kopgroep van 6 zich kon afscheiden van de rest, nl Prime Time, Shoebox, Chasseur, Magnifique, Kato en Garce. Daarna zijn we tijdens de wedstrijd nog vijfde geweest door een tactisch mindere beslissing, maar hebben dit kunnen herstellen door het prima spi werk van de bemanning en zo als tweede te eindigen na Prime Time die voor ons ongelofelijk veraf lag. Prima gezeild van die jongens en dame!

Op zaterdag eerst een stukje motor om aan Zierikzee de brug te nemen om zo aan de start te komen voor de 4 up-down wind races. Brug voorzien om 9u, maar er zijn altijd te laat, die dan toch maar het berekende risico namen om onder de brug door te zeilen met de bemanning in de zij en dit onder bewonderenswaardige blikken van de andere 31.7’s.
Hier voeren we na enkele prima starts een 3-12-3-3, mits die 12 waar een insluiting bij de start ons de das om deed. Hier bleek terug hoe close we wel waren en het super fantastisch varen is in éénheidsklasse… Echt een aanrader, hier kan je echt weten of je goed bent, no question about it!!! No rating bullshit… Terug bleek Prime Time met een 5-1-1-4 een prima reeks te zeilen en kon het voor die mannen niet meer stuk.

Op zondag terug een middellange inshore met een start voor Colijnsplaat. Terug een prima start van Prime Time die altijd maar verder uitliep en zo zijn kampioenschap veilig stelde, (gevaarlijke vrouw aan boord!) Maar de tweede plaats kon nog door een viertal boten ingenomen worden waardoor er een laatste rak was om uw nagels tot aan uw pols op te vreten! Aan de laatste boei gaan Magnifique, Shoebos, Chasseur en Garce samen het laatste rak in. Ongeveer 50° aan de wind, dus moeilijke situatie. Chasseur kiest de optie om hoger te gaan varen om vermoedelijk na enige tijd zijn spi te zetten om zo naar de lijn te stormen. Door de attente reactie van onze Greg, (zag de voorbereiding van Chasseur) plaatsen wij in alle stilte onze spi en konden zo als eerste onze spi plaatsen een genoeg voorsprong nemen om de tweede plaats veilig te stellen en finaal na aftrek van één reeks de tweede plaats op te eisen voor het Nederlands kampioenschap 31.7.

Hierbij wil ik de organisatie van de Deltaweek en de klasse organisatie 31.7 bedanken voor hun ongelofelijke inzet om dit evenement te laten doorgaan. Volgend jaar opnieuw???
Voor Prime Time… fantastic job!!!

Bedankt en sportieve groeten vanop de Garce,
Jan Sanders

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: