Moeizame Tour de France a la Voile voor vanUden TUDelft Zeilteam

Het vanUden TUDelft Zeilteam vaart een moeizame Tour de France à la Voile. De mastbreuk in de eerste week hakte er aardig in, zowel fysiek als mentaal. De etappes langs de Atlantische kust zitten er op en de boot zakte woensdagmiddag 20 juli 2005 de Middellandse Zee in. Dankzij twee goede, laatste races voor de kust van Royan, staan de Nederlandse zeilers nu op de 27ste plaats in het totaalklassement en zevende in de studentenklasse. De sfeer is ondanks de tegenslagen terug in het team en de Mumm 30 is weer op snelheid. De doelstelling voor het laatste traject over de Middellandse Zee is om terug te komen in de top twintig overall en bij de eerste drie studententeams.

Tik van de mast
Terwijl hij de boot in elkaar staat te schroeven op de kade van Saint Cyprien aan de Middellandse Zee, blikt navigator/trimmer Jur Gaarlandt terug op de afgelopen twee weken op de Atlantische Oceaan. "Die mastbreuk heeft meer voet in aarde gehad dan verwacht. Het was ontzettend veel werk om alles op tijd vaarklaar te krijgen, dus daarna sloeg de vermoeidheid toe." Het vanUden TUDelft Zeilteam verscheen aan de start van de volgende offshore van Saint-Malo naar Paimpol-Côtes d’Amor en behaalde een 24ste plek. Na de eerste kustwedstrijd vergaten de mannen de formulieren in te leveren, waarna diskwalificatie volgde. Bij de tweede race eindigden ze op de 28ste plek. Die positie behaalden de studenten ook bij de langeafstandsrace van Paimpol naar Douarnenez. Toen bleven ze te lang op zee en schoof het veld onder de kust voorbij. Op weg naar Vannes ging het aanvankelijk goed, totdat de Nederlanders in een windwak terechtkwamen en niet op tijd finishten. Daardoor belandden ze op de voorlaatste plaats van het klassement. Gaarlandt: "Daarna zijn er harde woorden gevallen, want niemand was meer scherp. Die evaluatie hielp, want we werden in de volgende offshore naar Sables d’Olonne direct vierde."

Optimisme
Volgens schipper Gert van der Heijden is het team nu weer bezig met zeilen: "We hadden een bepaald verwachtingspatroon over wat we konden bereiken. Als dat dan niet lukt, wordt de druk groter en dat hielp niet mee." Tijdens de twee kustwedstrijden bij Royan deden de Nederlanders weer mee met een twaalfde en 21ste plaats. Van der Heijden: "We hebben daar in elk geval constant gevaren en dat was even belangrijk. We zijn met een goed gevoel aan het transport naar de Middellandse Zee begonnen." Over hun kansen op een betere positie is de student Maritieme Techniek optimistisch: "Het doel is nu om de top twintig overall te bereiken en om bij de eerste drie in de studentenklasse te eindigen. Bij de studententeams ligt alles na de top twee nog open. Het gat met nummer drie, Defi Sclerose en Plaques, is veertig punten. Als wij bij een offshore eerste studententeam worden en zij vijfde, hebben we het verschil al dicht gezeild." Alfa Laval gaat aan de leiding bij de studenten en Toulon Provence Mediterranee in het totaalklassement. Morgen vaart de vloot twee races voor de kust van Saint Cyprien en op donderdag een korte offshore naar Sète.

Over de Tour de France à la Voile
De Tour de France à la Voile is een zware competitie van in totaal 37 korte baan- en langeafstandsraces. De vloot van dertig professionele, amateur- en studententeams legt gedurende de maand juli bijna duizend zeemijlen af. De deelnemers varen vanaf Duinkerken in twaalf etappes door het Kanaal, de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee naar de finishplaats Menton aan de Franse Rivièra. De eerste acht offshores gaan langs de Atlantische kust naar Royan. Daar gaan de schepen op 19 juli op transport naar Saint-Cyprien aan de Middellandse Zee.

De Tour: www.tourvoile.fr
De T-SERVICE INTERIM: www.belyachting.be
De STAD GENT http://users.skynet.be/tour.de.france/log.htm
De TU DELFT: www.delftchallenge.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: