Peter Laureyssens klaar voor de Transgascogne

Vandaag werd in Port Bourgenay, Bretagne, de proloog van de Transgascogne zeilrace gevaren.

Alweer toonde Peter Laureyssens zich op zijn best: zijn Basecamp finishte eerste in de seriebotenklasse, negende over all op een vloot van 80 deelnemers. Morgen is de start van de ruim driehonderd zeemijl lange race naar Gijon, in Spanje. Eind van de week is de terugstart.

Zowel voor Laureyssens als voor zijn boot wordt de oversteek van de Golf van Biskaje de laatste proef vóór de Transat 650 in september. En de belangrijkste solowedstrijd van dit voorseizoen.

We krijgen Peter Laureyssens te stekken op weg naar de meteobriefing. "Het was een ultra kort parcours omdat er niet zoveel wind was verwacht. We moesten ook iemand mee aan boord nemen, ik had gekozen voor iemand die erg wilde zeilen uit de plaatselijke club. Omdat er zo weinig wind was is het een ultra korte sprint geworden, 2 mijl aan de wind tot voor Les Sables d’Olonnes, vier mijl terug naar het oosten onder spinnaker en dan nog twee mijl terug naar Port Bourgenay aan de wind. Geen probleem. Basecamp arriveerde vrijwel zonder veel tegenstand als eerste serieboot."

Zo rustig als Laureyssens de proloog samenvat, zo veel spanning hangt er in de lucht voor wat morgen, zodat 24 juli, komen gaat. "Mijn meteoanalyse zegt dat we zullen starten met 20 tot 25 knopen wind (6 Beaufort en meer). Als het 30 is, stellen ze de start uit. Het eerste stuk, tot aan Belle Île dat we moeten ronden, wordt het dus afzien, want tegen wind in. Van daar is het rustiger varen en vooral veel snelheid maken naar de noordkant van Spanje."

De 30ste juli is de start terug.

Peters’ boot werd nog eens grondig nagekeken. Een duiker heeft de onderkant helemaal schoongemaakt zodat er geen zeewier meer aanhangt die de snelheid kan afremmen.

De Transgascogne wordt gevaren in vier klassementen: twee in serieboten, met een tweekoppige of een solobemanning, en een prototype klassement, eveneens voor solozeilers of dubbele bemanning.

Laureyssens start in de seriebotenklasse, als solobemanning.

Foto © KERYS - Gildas HEMON

www.minitransat650.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: