Prestaties van Zeeuwen blijven achter in de Zeelandwedstrijden van de Deltaweek

Zierikzee, 3 juli 2005: De Zeelandwedstrijden, de eerste wedstrijden van de 35e Deltaweek, zijn zondagmiddag afgesloten. De prestaties van de Zeeuwse zeilers bleven achter bij de verwachtingen. In totaal verschenen er 140 boten aan de start. Net als gisteren werd er gevaren ten oosten en ten westen van de Zeelandbrug en waren er drie verschillende banen uitgelegd. De IMS klassen voeren een windward-leeward baan ten oosten van de Zeelandbrug. Deze baan is betrekkelijk kort en bestaat uit een rak (stuk) tegen de wind in waar moet worden gekruist en een rak voor de wind waar met de spinaker (het bolle voorzeil) wordt gevaren. Het mooie van deze baan is dat de schippers en bemanningen qua tactiek, bootbehandeling en samenspel alles uit de kast moeten halen om te winnen. Ook komen de jachten elkaar tijdens het parcours vaak tegen waarbij op de juiste manier voorrang moet worden verleend. De eenheidsklassen en sportboten voeren ten westen van de Zeelandbrug hun eigen windward-leeward baan. De ORC-club klassen en de Rond & Platbodems voeren ten westen van de Zeelandbrug een wedstrijd rond de boeien van het vaarwater.

Zondag begon de dag met zeer zwakke wind, het zag er zelfs even naar uit dat de wedstrijden niet door konden gaan. Rond het middaguur trok de wind echter aan waardoor het de wedstrijdleiding toch nog lukte om een groot aantal van de deelnemers in ieder geval twee wedstrijden te laten varen. De zwakke wind vergde van de deelnemers het uiterste van hun tactisch inzicht en hun kennis van de Zeeuwse wateren. Juist bij deze wind komt het erop aan om zo goed mogelijk gebruik te maken van de stroming. Voor het behalen van de overwinning telde vandaag dan ook, meer dan bij harde wind, het denkvermogen en de concentratie van de wedstrijdteams mee.

De sfeer in de haven was ook dit weekend weer opperbest en de Detaweek wordt door de deelnemers vaak omschreven als het gezelligste zeilevenement van Nederland. Een groot deel van de zeilers komt al sinds vele jaren naar de Deltaweek en ziet het als een reünie. "Ik kom zeker al voor de 20e keer, dit is het tweede jaar met dit schip en dus een nieuwe uitdaging op wedstrijdgebied. Maar ik kom toch vooral voor de gezelligheid onderling en aan de wal. De saamhorigheid van de deelnemers is groot," aldus Jan Bos, schipper van De Vrijbuiter uit Delft. Desgevraagd voegt Marius Akkermans, schipper van De Onrust uit Bergen op Zoom er aan toe:"Het is ook echt een familie evenement, voor sommigen van ons is de deelname aan de Deltaweek de jaarlijkse zeilvakantie met de kinderen en soms zelfs kleinkinderen."

Morgen worden er weer wedstrijden gevaren in de klassen ORC-Club, Rond & Platbodems en de ongemeten schepen. Dan gaat het parcours van Zierikzee naar St. Annaland.

Winnaars van de Weekend wisselprijzen:

Atalantabeker IMS 1
NED 5805 FOXY (IMX 40) A. Vos uit Oss

Boomerangbeker IMS 2
NED 6860 XANADU (First 36.7) L. van Oeveren uit Heinkenszand

Fop Smit wisselbeker ORC 1
NED 5375 J-Rover (J 39) J. Bart uit Hellevoetsluis

Oosterscheldebeker ORC 2
NED 6952 JPH J. Kop uit Tilburg

Wilde Zwaan wisselbeker ORC 3
BEL 667 RACER H. Ponet uit Schoten (België)

Windekindbeker ORC 4
NED 4627 NOORDWIND Roy van Aller uit Breskens

Zilveren Boeierjacht R&P
VC 111 SCHUIMER Fam Overwater uit Mijnsherenland

Vento Volente Wisselbeker

X99 Wisselbeker
NED 7253 SOLEX J. Veen Gorkum

Winnaars in de verschillende klassen op zondag:

ORC-1: J-Rover van schipper Bart uit Hellevoetsluis;
ORC-2: JPH van schipper Kop uit Tilburg;
ORC-3: Racer van schipper Ponet uit Schoten;
ORC-4: Noordwind van schipper van Aller uit Breskens;

IMS-1:
1e Foxy van schipper Vos junior uit Oss;
2e Checkmate 3 van schipper de Ridder uit Gorkum

IMS-2:
1e Kopje Kleiner van schipper de Waal uit Bruinisse
2e Xanadu van schipper van Oeveren uit Heinkenszand;

Ongemeten schepen:
1e Bloeb2 van schipper Koener uit Veghel
2e Farwin van schipper Vleugel uit Yerseke;

Rond- en Platbodems B: De Windroos van schipper de Looff Vlissingen;

Rond- en Platbodems C: De Schuimer van schipper Overwater uit Mijnsheerenland

Sportboten:
GAB van schipper van Dooremale uit Breda voor schipper Salden uit Breda met het schip Xavante

X-99:
1e en Winnaar de Solex van schipper Veen uit Gorinchem;
2e werd de Dexels met schipper de Dreu uit Breda

Maxfun:
1e Sprenger Relax Team van schipper Botman.
2e Hycos met schipper Jorissen.

Verder programma voor de Deltaweek 2005:

Maandag 4 juli: Buutengaetsrace van Zierikzee naar St. Annaland;
Dinsdag 5 juli: Wedstrijd van St. Annaland naar Yerseke;
Woensdag 6 juli: Onrustrace van Yerseke naar Colijnsplaat;
Donderdag 7juli: Emelisserace van en terug naar Colijnsplaat;
Vrijdag 8juli: Veronicarace, Zeelandbrug-, en Roompotrace: lange wedstrijden op zee voor de Zeeuwse-, Hollandse- en Belgische kust; Vuilbaard race: korte wedstrijd van en terug naar Colijnsplaat;
Zaterdag 9 uli: Zaterdagwedstrijden van Colijnsplaat naar Colijnsplaat; afsluiting en prijsuitreiking voor ORC-Club deelnemers en rond- & platbodems van de Deltaweek 2005 in Colijnsplaat;
Zondag 10 juli: Finale IMS; finale ORC-CLUB kampioenschap; finale First 31.7 kampioenschap; afsluiting en prijsuitreiking in Colijnsplaat.

Het Open Nederlandse Kampioenschap voor kajuitjachten in de ORC-CLUB klasse Zuid wordt tijdens de Deltaweek 2005 gezeild op 2 en 3 juli vanuit Zierikzee en op 8, 9 en 10 juli vanuit Colijnsplaat.

Voor het eerst wordt tijdens de Deltaweek 2005 ook het kampioenschap First 31.7 gevaren op 8, 9 en 10 juli vanuit Colijnsplaat.

foto: FOXY winnaar IMS 1 Zeeland I & II, gemaakt door Marc Flamand © Clubracer.be

Meer uitslagen op: www.deltaweek.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: