TOUR DE FRANCE A LA VOILE 2005 - VanUden TuDelft zeilteam goed van start

Op zaterdag 2 juli 2005 ging het vanUden TUDelft Zeilteam goed van start in de 28ste Tour de France a la Voile, de Ronde van Frankrijk voor zeilers. Voor de kust van het Noord-Franse Duinkerken stonden drie baanraces op het programma. Met een serie van 20-16-6 staan de Delftse studenten nu elfde, gelijk met de Belgische Stad Gent van Philippe Bergmans, in het voorlopige totaalklassement en eerste in de studentenklasse. Vanochtend vroeg klonk het startschot voor de eerste langeafstandsrace van Duinkerken en Dieppe.

Algemeen teammanager Koen Smits over hun prestatie tot dusver: "Het ging goed, maar het kan nog veel beter. We hebben het nodige laten liggen qua tactiek en boothandeling. Port de Commerce de la Rochelle kreeg een zwarte vlag in de laatste race, waardoor zij net achter ons staan in de studentenklasse. Ze gaan wel erg hard." Toulon Provence Mediterranee van Fabien Henry gaat aan de leiding in het totaalklassement, gevolgd door de overall winnaar van 2004, Bouygues Telecom van Pierre Loic Berthot.

De komende maand zullen dertig professionele, amateur- en studententeams bijna duizend zeemijlen afleggen. Zij varen vanaf Duinkerken in twaalf etappes door het Kanaal, de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee naar de finishplaats Menton aan de Franse Rivièra. Het vanUden TUDelft Zeilteam komt voor de tweede keer uit in het studentenklassement. Die klasse bestaat uit negen teams, waaronder de winnaar van laatste twee edities: Defi Grandes Ecoles Total Insa. De Delftse zeilers behaalden in 2004 een zesde plaats, maar hopen dit jaar op een plek bij de eerste drie. Schipper Gert van der Heijden: "Eigenlijk willen we natuurlijk winnen, maar we komen nog ervaring tekort in de offshores. Het is dus afwachten hoe dat uitpakt." Als grootste tegenstanders noemt hij Insa, Port de Commerce La Rochelle en Alfa Laval (GBR). De komende week zal de semi-professional Erik van Vuuren, o.a. winnaar van de Admiral’s Cup 1999, het team bijstaan als zeiltechnisch adviseur.

Foto © jmliot/tfv05

Zie ook: www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: