17e Editie Flanders Youth Regatta te Nieuwpoort

Meer dan vierhonderd zeilers uit veertien landen strijden in zeven zeilklassen strijden deze week tijdens de Nieuwpoortweek. De Nieuwpoortweek is een organisatie van de jachtclubs Watersportkring van de Luchtmacht, de Koninklijke Yachtclub van Nieuwpoort en het VVW Nieuwpoort.

De buitenlandse interesse is dit jaar weer erg groot met sterke delegaties uit Engeland, Nederland, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.

In dit sterke veld staan ook de Belgen hun mannetje (of vrouwtje!).

Drie banen spreiden de verschillende klassen.
Op het gele parcours van VVW Nieuwpoort treffen we de 420’s! Vorig jaar was de Engelse dominantie enorm met bijna alle top twintig plaatsen! Dit jaar is de Engelse armada er weer maar de Nederlanders, Duitsers, Fransen en Australiërs bieden erg stevig weerwerk! Na vijf reeksen leiden de Britten voor een Australisch en Duits team. Voor de beste Belgen moeten we al naar Charlotte Peeters (beste reeks 4°) en Lyske Moulaert (beste reeks 6°) die tussen 15 en 20 te vinden zijn.

De Splash klasse,die erg dynamisch is in België en Nederland, brengt ook een erg stevig veld op de been. De wedstrijd geldt tevens als voorbereiding van het Open Belgisch Kampioenschap dat volgend weekend in VVW Nieuwpoort georganiseerd wordt!
Voorlopig ligt de Nederlander Igoor Van Zalinge aan kop voor Wim Moulaert en de sterk presterende Manu Deceuninck uit Frankrijk.
Laura Maes nam veel risico tijdens de laatste reeksen met tweemaal "ocs" voor gevolg wat haar de voorlopig eerste plaats kostte. Indien er voldoende reeksen gevaren kunnen worden is niet alles verloren. Zeker is alvast dat vele Belgen meestrijden in de top tien.
Ook de sympathieke Nieuwzeelander Blair Tuke is weer van de partij!

Op het witte parcours van de KYCN vinden we de Lasers met een ware demonstratie van Wannes Van Laer (zes van de zeven reeksen gewonnen) tegen enkele sterke Britten en de nieuwkomer in de klasse: Yannick Lefebvre (vice-wereldkampioen Splash 2004).
Yannick past zich erg snel aan en ligt op een voorlopige tweede plaats!

Yannick Laumans doet nog beter met een zeven op zeven in de Europe-klasse!
In de Laser Radial gaat de strijd vooral tussen Nederlanders en Britten.

Op het oranje parcours van de Watersportkring van de Luchtmacht vinden we de meest jeugdige deelnemers. Een internationale vloot van Optimisten met erg veel Amerikanen, Britten, Nederlanders en verrassend sterke zeilertjes uit Maleisië.
Na vijf reeksen leidt Rufina Tan Hong Mui (MAS27) voor de Zweed Herman Thomasgaard en Faizani Bin Yahaya (MAS55). Bij de Belgen vinden we Sam Vandormael, Mathilde Van Laer en Quinten Lootens van plaatsen 12 tot 14.

De beste Belgen vinden we in de Cadet klasse. Morgan Good en Manu Lodewijckx wonnen liefst twee van de drie wedstrijden op zondag en nestelen zich comfortabel op de tweede plaats tussen een hele hoop Engelse teams! De leiding is voor Jenny Lennon en Jamie Lambe (GBR8519).
De mooie zeildag van zondag zal morgen helaas geen vervolg krijgen want de weergoden hebben heel wat "thundery showers" en meer wind voorspeld!

Meer info en uitslagen op www.nieuwpoortweek.be

foto © Mark Meulemans www.vision-art.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: