Francis Joyon en IDEC vestigen nieuw record

Vanmiddag om kwart voor drie zeilde de Franse zeilheld Francis Joyon met zijn 27-meter lange trimaran IDEC bij de Lizard Point over de finishlijn na een geslaagde transatlantische recordpoging. De elf jaar oude tijd van Laurent Bourgnon werd met maar liefst 22 uur scherper gesteld en bedraagt nu 6d 4u 1m en 37s.

Op 1 juli begon de IDEC aan haar reis: eerst nog wat vertwijfeld toen de gemiddelde snelheid op weg naar de absoluut noodzakelijke depressie maar niet de hoogte inging. Maar éénmaal Joyon zijn boot aan deze trein gekoppeld had, kon de vreugde niet op: hij zeilde ‘en passant’ ook nog een nieuw 24uurs-record door in één etmaal 543 zeemijl af te leggen. Het is een zware overtocht geworden die veel eiste van de boot en van de schipper. Om de boot continu op topsnelheid te houden moest Francis veelvuldig zeilen wisselen in vaak winderige, vochtige en in het eerste deel van de tocht zelfs mistige omstandigheden. Zo zeilde hij op de tweede dag in de potdichte mist op topsnelheid door een groep onverlichte en niet op radar te detecteren vloot Amerikaanse visserschepen. Op een haar na was de recordpoging daar gestopt.

Het staat buiten twijfel dat ‘routeerder’ Jean-Yves Bernot een flink aandeel heeft in dit nieuwe record, maar dat doet niets af aan de prestatie van de IDEC en haar schipper. In zijn eigen kenmerkende stijl bereidde Joyon zijn machine voor op deze tocht. Hij doet alles zelf, herstellingen, deliveries, en tot voor kort de gehele navigatie. Speciaal voor dit record vroeg hij aan Jean-Yves Bernot om de navigatie mee voor te bereiden, met het gekende resultaat.

Onze Michel weet nu waaraan zich te verwachten als hij in de (nabije) toekomst met zijn Roaring Forty een poging wil wagen. Een gemiddelde snelheid van méér dan 19,75 knopen aanhouden en het record is Belgisch!

foto © DR

www.trimaran-idec.com

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: